5 tipp, hogyan rendezd be az ikres babaszobát

ikres babaszoba

 

1. tipp: Figyelj a babák igényeire!

A legfontosabb, hogy figyeljük meg a babák igényeit. Vannak ikrek, akik közös ágyban alszanak jól, ilyenkor azok az alapvető szabályok vonatkoznak a babágy elhelyezésére, mint bármilyen másik gyerekszoba esetében. Ne tegyük huzatos helyre vagy radiátor közelébe, úgy helyezzük el, hogy a babákat kényelmesen ki tudjuk venni, ne lógjon az ágy fölé polc vagy szekrény, mert az a biztonságukat is veszélyezteti. Ahogy növekednek a babák, általában eljön az az idő, amikor már zavarják egymást egymás közelében, és jobb, ha külön ágyban alszanak. Ha külön ágyat veszünk az ikreknek, akkor is érdemes megfigyelni őket, hogy szeretnének-e egymás közelében lenni vagy rálátni egymásra. Ki lehet alakítani két külön zugot a szoba két sarkában, ami kellően intim, de mégis látják egymást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a babák sokszor nem szeretik a térbe állított babágyat, biztonságosabbnak éreznek egy védett sarkot, de ezek az igények is babánként változhatnak. A lényeg, hogy legyünk flexibilisek, és  vegyük figyelembe a gyerekek igényeit.

 

2. tipp: Legyen minden kéznél!

 

A babágyak közelében helyezzünk el valamilyen kis komódot, lerakó asztalt, mire a legszükségesebb dolgokat pakolhatjuk, és amin egy kislámpát is el tudunk helyezni, ami a hangulatvilágítást biztosítja.  Mivel az ágyakat nem szerencsés az ablak elé tenni, ezért erre a helyre kerülhet a szoptatós fotel. Jó, ha a pelenkázó asztal is az ablak közelében van a fény miatt, és ha mellette, vagy alatta van egy kis tároló, ahol a törlőkendőt, popsikrémet, pelenkát lehet tartani.

 

 

 

 

 

3. tipp: Ne félj a semleges színektől!

 

Közös babaszoba esetében semleges színeket használjunk, és ha szeretnénk, akkor apró kiegészítőkkel hangsúlyozhatjuk a babák nemét. Később, ahogy nőnek, úgyis ők fogják majd saját személyiségükre szabni a szobát.  Egy semleges fehér szoba esetében lehet játszani azzal, hogy lecseréljük a szekrények fogantyúit, egyedi burát választunk az éjjeli lámpákra, és az ágyneműben is variálhatunk a színekkel.

Semmi esetre se rendezzük be az ikerszobát előre hatalmas beépített bútorokkal, ami lehetetlenné teszi a későbbi átrendezést, és kerüljük a túl harsány falszíneket is, mert zavarhatják a babákat. Hagyjunk időt arra, hogy ráhangolódjunk a babákra, megismerjük az igényeiket, mielőtt rájuk erőltetnénk egy babaszobát, ami nem az ő egyéniségüket tükrözi. A szobát úgyis megtöltik majd a gyerekjátékok, úgyhogy a fix bútordarabokat vegyük minél semlegesebbre.

 

 

 

 

 

4. tipp: Dekorálj!

Az apró színes kiegészítők mellett nem szabad megfeledkezni a dekorációról sem, de persze ezzel sem kell túlzásba esni. A fali matrica bármilyen gyerekszobában tökéletes választás lehet.  Ötletes megoldás a nevek, vagy csak a kezdőbetűk falra helyezése egy-egy képen vagy falmatricán. Az első ultrahangos fotók, babafotók is a szoba díszei lehetnek, persze csak visszafogott mennyiségben. Néhány jól megválasztott képkeretbe illesztett sematikus, egyszerű ábra, egy-egy ötletes akasztó, vagy falvédő is tökéletes kiegészítője lehet a szobának, ha színben harmonizál a többi kiegészítővel. A lényeg, hogy vidám, jó hangulatú szobát alakítsunk ki, amihez kezdésnek elég pár színes kiegészítő, egy függöny, egy puha szőnyeg.

 

 

 

5. tipp: Legyen több kis lámpa a szobában!

 

Az általános világításon kívül, minél több helyi fényforrást helyezzünk el. Kislámpákat az ágyak melletti komódra, falikart vagy állólámpát a szoptatós fotel mellé. Vegyük figyelembe, hogy a kúszó-mászó babáknál sokkal biztonságosabb a falikar, mint egy felborítható állólámpa, viszont ezeknek a helyét előre jól át kell gondolni, hogy egy későbbi szobaátrendezés estén is használhatóak legyenek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ikres gyerekszoba

Photo credit: chrisjtaylor.ca via Foter.com / CC BY-NC

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top