Az ikerterhesség anyai kockázatai

 

 

Nem csak a babák, a mama is fontos!

Ahogy az Ikerterhesség magzati kockázatai című cikkünkben már említettük, az ikerterhesség mindig automatikusan veszélyeztetett várandósságot is jelent, hiszen a női szervezet alapvetően egy gyermek kihordására alkalmas, így minden további magzat komoly megterhelést jelent az édesanya szervezetének. Ha valaki kettes ikreket vár, dupla akkora eséllyel fordulhatnak elő terhesség alatti szövődmények, mint egy egybabás várandósság esetén, hármas, négyes ikreknél a rizikó pedig tovább növekszik. Emiatt természetesen a terhesgondozás és a szülés is sokkal gondosabb orvosi odafigyelést igényel. Nem csak a magzatok, hanem az édesanya egészségére is ügyelni kell, – bár a kettő sokszor szorosan összefügg, – ezért jó, ha tudod, milyen veszélyekkel járhat az ikerterhesség az anyára nézve.

 

Anyai kockázatok

Terhességi cukorbetegség

A veszélyeztetettség miatt gyakran már hetekkel vagy hónapokkal a szülés előtt befektetik a kismamát a kórházba, hogy időben észrevegyék, és kezeljék a fellépő problémákat. Az erőteljesebb hormonváltozás miatt fellépő intenzívebb, gyakoribb várandós tüneteken kívül a leggyakoribb probléma a terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz). A terhesség alatt a méhlepény hormonjai miatt az inzulin rosszabb hatásfokkal bontja le a cukrot, emiatt a szervezetnek sokkal több inzulinra van szüksége. Nem minden kismama tud azonban elegendő inzulint termelni, aminek következtében megnövekszik a vércukorszint. Mivel ennek nincsenek tünetei, fontos a megfelelő szűrővizsgálatokon részt venni, hogy még időben felismerjék a problémát, amit megfelelő diétával általában kordában lehet tartani. Ez a betegség valójában a magzatokra jelent komoly veszélyt, mert az inzulinhiány lepényelégtelenséget okozhat, aminek következtében a magzatok nem jutnak elegendő oxigénhez, tápanyaghoz. A terhességi cukorbetegség hatására magzati agykárosodás, a magzati szervek vizenyősödése, véralvadási zavar, extrém esetben akár agyvérzés is létrejöhet.

 

Terhességi mérgezés

Jelentősebb a terhességi mérgezés (toxikózis, pre-eklampszia) kockázata is ikerterhesség esetén, hiszen a kettős várandósság 20-30 %-ában fordul elő, míg az egy babát váró kismamáknak csupán 5-10 %-át érinti ez a probléma. Három fő tünete az vizenyősödés, a magas vérnyomás és a fehérje a vizeletben. Jellemzően a 28. hét után szokott kialakulni, de a pontos okát még ma sem tudják az orvosok. Gyakori vérnyomásméréssel, ill. vizeletvizsgálattal szerencsére könnyen kiszűrhető, és enyhébb formája esetén diétával, ágynyugalommal, gyógyszerekkel visszaszorítható. Komoly veszélye azonban abban áll, hogy minden előzmény nélkül, hirtelen súlyossá válhat, és akár eszméletvesztést, görcsös állapotot (eklampsziát) is okozhat. Ezért az orvosok már az enyhébb formájánál is sokszor kórházi megfigyelést javasolnak.

 

Anyai vérszegénység

Az anyai vérszegénység (anémia) szintén jóval többször fordul elő ikervárandósság alatt, pontosan nyolcszor gyakoribb, mint az egy babás terhességnél. A legtöbb esetben a vashiány következtében lecsökken a vérben a hemoglobin szintje, ami az oxigén szállításáért felelős. Ennek következtében az anya fáradékonyabb, sápadtabb, erős szívdobogása, légzési zavarai vannak, és legyengül az immunrendszere. A magas vastartalmú ételek fogyasztása, vastartalmú gyógyszer fogyasztása enyhítheti az anyai vérszegénységet.

 

Méhlepényproblémák

Másik gyakori probléma az ikerterhes nőknél az ideje korán leváló méhlepény. Ennek egyértelmű jele az erős vérzés, alhasi fájdalmak, méhösszehúzódások, ill. a nem megfelelő magzati szívhang. Pontos oka nem mindig egyértelmű, de jelentősen növeli a kockázatát a dohányzás, magas vérnyomás, hasi ütés, ill. már önmagában az ikerterhesség is. Ha csak részlegesen válik le a méhlepény, ágynyugalomra és állandó megfigyelésre van szükség. Ha viszont teljesen leszakad a placenta, azonnali beavatkozásra van szükség.

A korai lepényleválás gyakori oka az elöl fekvő lepény, ami azt jelenti, hogy a méhlepény részben, vagy egészen elfedi a méhnyakat. Ilyen esetekben a terhesség előrehaladásával időről időre megfigyelik a méhlepény mozgását, ami a méh növekedésével feljebb is csúszhat. Ha azonban ez nem történik meg, akkor a méh mozgása, vagy az összehúzódások során a lepény vérzés kíséretében leválhat.

 

Méh kifáradása

A babák megszületésével sajnos még nem ért véget a terhességi kockázatok sora. A szülés után ugyanis a méh kifáradása, vagy tónustalanság miatt nem zárul be megfelelően a méhlepény tapadási felületének helyén képződött seb, ami szülés után is vérzést okozhat. Gyakori jelenség ez az elhúzódó szülések esetén.

 

Szülési sérülés

Ikerszülés során fokozottabb a szülési sérülések kockázata, sok más ok mellett emiatt is preferálják a császármetszést az ikervárandóságok esetén. Az ikerterhességek sokkal gyakrabban végződnek császármetszéssel, mint az egy babás terhességek, viszont fontos tudni, hogy ez a műtéti beavatkozás sem teljesen veszélytelen. A műtét alatti fertőzésveszély, az elégtelen hegesedés, a seb elfertőződése, begyulladása ugyan nem gyakori, de előfordulhat. Az elhúzódó gyógyulás miatt sokkal nehezebb a picik ellátása az első időkben.

 

Több figyelem

A magasabb kockázati tényezők miatt sokkal gyakoribb orvosi kontrollra kell számítani ikerterhesség esetén, ha szükséges, kórházi megfigyelésre is sor kerülhet. A terhesgondozás során fokozottabban odafigyelnek a méhszáj állapotára, hogy időben észrevegyék a koraszülés jeleit. A méhszáj hosszának mérésével időben felismerhető a koraszülésre való hajlam, és bizonyos esetekben progeszteron tartalmú gyógyszeres kezeléssel meg is előzhető. Gyakrabban kerül sor ultrahangvizsgálatra, és korábban elkezdik a CTG vizsgálatokat is. A 28-32. héttől a lepénykeringést is ellenőrzik ultrahang segítségével. A második trimeszterben kéthetente, a harmadik trimeszterben pedig hetente ajánlatos meglátogatni a nőgyógyászt.

 

Mit tehetsz te?

Ahogy minden terhességnél, úgy az ikerterhességnél fokozottan igaz, hogy a helyes táplálkozás kulcsfontosságú a kockázati tényezők csökkentése szempontjából. Fontos odafigyelni a megfelelő fehérje-, vitamin-, vas-, jód-, folsav- és kalciumutánpótlásra. Bár nagyobb energiabevitelre van szükség két magzat táplálása érdekében, a napi 300 kcal többlet elegendő ennek fedezésére. Nem szabad elhanyagolni a terhesvitamin, szükség esetén a vastabletta szedését se. A harmadik trimeszterben nagyobb óvatosságra lesz szükség. Ha van rá lehetőség, jobb, ha kevesebbet utazol, dolgozol, hiszen az ikerterhesség már önmagában is megerőltető állapot a szervezet számára.

Azonnal az orvoshoz kell fordulni, ha vérzés, rendszeres méhösszehúzódást tapasztalsz, hiszen ezek a koraszülés legjellemzőbb tünetei. Az ikerterhesség megállapításától kezdve – az orvossal egyeztetve – ajánlatos felhagyni a munkát, ha az extrém stresszel, vagy komolyabb fizikai igénybevétellel jár. A koraszülés komoly veszélye miatt érdemes olyan kórházat választani, ahol van koraszülött osztály, és felkészülten várják a korababákat.

Pihenj, amennyit csak tudsz, és vedd komolyan az orvosi utasításokat!

 

A kép csak illusztráció!

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top