Az ikerterhesség esélye

 

 

A kutatók szerint a világon minden nyolc emberből egy ikerként kezdi meg az életét. Ez az arányszám ugyan nagyon jól hangzik, de a valóságban ma Magyarországon csak kb. minden 80. szülésre jut egy természetes megtermékenyülésből adódó ikerszülés. Ennek az az oka, hogy sok esetben nem képes az összes megtermékenyült petesejt beágyazódni, vagy a terhesség korai szakaszában elhal. A „fantomikrek“ (vanishing twins) jelenségének a folyamata ultrahanggal ugyan jól nyomon követhető, de ebben a korai szakaszban még nagyon ritkán végeznek ultrahangvizsgálatot.
Az ikerszületések aránya az 1990-es években kezdett el folyamatosan és extrém módon növekedni. Az arányszám növekedése azóta is tart, és ez nem csak a lombik program elterjedésének köszönhető, hanem a gyermekvállalás életkorának kitolódása, a magzatvédő vitaminok elterjedése miatt is.

 

Szerencsés körülmények

Sok, tőlünk független tényező befolyásolhatja annak esélyét, hogy természetesen úton ikrekkel essen az ember teherbe. Nézzük, mi növelheti az ikervárandósság esélyeit:

 • genetika – ha a családban már vannak, vagy voltak ikrek: talán meglepő, de a kétpetéjű ikrek női tagjának 60 % az esélye, hogy ők maguk is ikreket szüljenek. A hiperovulációra, tehát egyszerre két petesejt megérlelésére való hajlam (iker-gén) örökölhető, tehát ha anyai oldalról volt iker a családban, nálad is előfordulhat.
 • kor: 30 év felett nagyobb az esélye, hiszen a menopauzával megnövekedik az FSH (follikulus stimuláló hormon) szint. Ez a hormon felelős a tüszők éréséért, és a ciklustól függően 1,7-25 IU/L tartományban mozog. Ezzel szemben 30 év felett ez a szint akár 26-135 IU/L is lehet, ami nem csak csökkenő termékenységet, hanem ezzel párhuzamosan több tüsző megérését is eredményezheti, amiből kétpetéjű ikrek születhetnek.
 • korábbi szülés: ha nem az első babádat várod, főleg ha már vannak ikreid (ebben az esetben kétszeresére nő a valószínűsége), akkor nagyobb eséllyel szülhetsz ismét ikreket. A negyedik gyermek után nő meg drámaian az ikerterhesség valószínűsége, de már egy nagy testvér is javítja az esélyeket.
 • magasság, súly: magasabb, ill. a túlsúlyos nőknél kimutathatóan magasabb az ú.n. IGF (insulin-like growth factor) nevű fehérje, ami serkenti a növekedést, és egyszerre több petesejt megérlelését is elősegíti.
 • származás: ha közép-afrikai vagy, jó eséllyel készülhetsz ikrekre :). Ebben a régióban ugyanis 1000 szülésre 18 ikerszülés jut. Szerencsésnek mondhatod magad, ha nem Ázsiából, vagy Latin-Amerikából származol, mert ott csak 8 ikerpár születik 1000 szülésből. Európa ebből a szempontból átlagosnak mondható: itt – országtól függően – 13-16 ikerszülés jut 1000 szülésre.

 

Te is tehetsz érte

Vannak azonban bizonyos faktorokat, amit befolyásolhatsz, növelve ezzel az ikerterhesség valószínűségét. Nézzük, mit kell tenned, ha te kifejezetten ikreket szeretnél:

 • változtass az étrendeden, fogyaszd a következőket:
  • tejtermékek: nem csak a magas, ill. túlsúlyos nőknek lehet magas az IGF fehérje szintje, kimutatták ugyanis, hogy a tehéntej, ill. a tejtermékek fogyasztása is megnöveli a vérben az IGF szintet, ami több petesejt érését eredményezheti, tehát a tejtermék fogyasztása növeli az ikerterhesség esélyét.
  • tápióka vagy más néven kasszava: az édes krumpli afrikai változatának fogyasztása szintén elősegíti a hiperovulációt, aminek következtében nagyobb eséllyel lehetnek kétpetéjű ikreid.
  • folsav: a folsav nem csak a nyitott gerinc rendellenességét csökkenti nagy mértékben a magzatoknál, hanem stimulálja a petesejteket is, ami szintén növeli az ikerterhesség esélyét. Bár Magyarországon 1998 óta az összes búzalisztet kötelező folsavval dúsítani, így biztosan jut belőle valamennyi a szervezetedbe, de tovább fokozhatod ezt a mennyiséget magas folsav tartalmú ételekkel (pl. máj, mogyoró, lencse, búzacsíra), vagy tabletta formájában.
 • szoptass: Dr. Gary Steinman, amerikai orvos kutatásai szerint kilencszer gyakoribb az ikerterhesség azoknál a nőknél, akik szoptatás alatt  termékenyülnek meg, ami azt jelenti, hogy ez a tényező emeli a leginkább az ikervárandósság valószínűségét.
 • fogamzásgátló után rögtön: bár tudományosan még nem támasztották alá, megfigyelések alapján jóval nagyobb az ikervárandósság esélye a fogamzásgátló abbahagyása után az első 1-2 hónapban, ezért érdemes mielőbb próbálkozni.
 • kérd ki egy termékenységi specialista tanácsát: bár a termékenységi specialisták leginkább meddőségi problémákkal foglalkoznak, viszont vannak bizonyos gyógyszerek, melyek peteérészavarok esetén szoktak javasolni. Ezek hatására szintén jellemző a hiperovuláció, tehát nagyobb eséllyel születhetnek ikrek utána. Ha nálad is meddőségi probléma áll fent, és a mesterséges megtermékenyítés mellett döntesz, ezzel is megnöveled az ikerterhesség esélyét, hiszen ilyenkor több megtermékenyített petesejtet is beültethetnek a méhedbe. Ez a tendencia viszont az elmúlt időkben megfordulni látszik, és egyre több orvos van azon a véleményen, hogy érdemesebb inkább csak egy petesejttel próbálkozni, mert az nagyobb biztonsággal zárul egészséges gyermek születésével, és az egyes terhességnek kevesebb az egészségügyi kockázata.

 

Természetesen a fentiek csak jó eséllyel megnövelik az ikerterhesség esélyét, de nem nyújtanak rá teljes, orvosi garanciát.

 

Sok sikert! :)

 

Kíváncsi vagy, mennyi eséllyel lehetnek ikreid?

Kattints és töltsd ki a tesztünket!

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top