Az ikerterhesség jelei

 

 

A menstruáció elmaradása, a reggeli rosszullét, a fáradtság, a mellfeszülés egyértelmű jelei annak, hogy egy új élet kezd növekedni az anyában. Sokaknak támad azonban olyan megérzése, hogy nem csak egy babát vár, sőt, van aki kifejezetten ikres szülő szeretne lenni, és már alig várja, hogy kiderüljön, hányan várakoznak odabent.
De mit tehetünk, hogy ez a vágy valóra váljon, illetve honnan tudhatjuk, a megérzésünk nem csal, és valóban ikreket várunk?

 

Mik az első jelek?

Akik babára vágynak, főleg ha ikrekre, sokszor nehezen várják ki az első időszakot, amíg még bizonytalan a dolog. Az első hat hétben még az orvosok sem tudják teljes biztonsággal megállapítani a várandósságot. Egyértelmű, mindent kizáró jele sajnos nincs az ikerterhességnek, de a a megemelkedett hormonszint miatt sokkal erősebben jelentkező terhességi tünetek utalhatnak rá:

 

  • nagyon erős fáradtság, levertség, erőtlenség, hiszen a szervezetnek két vagy három babát kell táplálnia
  • extrém érzékenység a szagokra, fokozott nyálelválasztás
  • erősebb, súlyosabb reggeli rosszullétek
  • hamarabb és gyorsabb ütemben kezd nőni a pocakod a nagyobb magzatvíz mennyisége miatt
  • megérzés
  • korábban (várható menstruáció előtt 4-5 nappal) és erőteljesebben látszik a két csík a terhességi teszten

 

Orvosi bizonyítékok

Az első orvosi vizsgálatra 6-8. hét környékén érdemes elmenni, tehát ha a menstruáció kb. két hetet késett, és a terhességi teszt pozitív lett. Legkorábban ekkor mutatható ki ultrahangon, ha több embrió van, de legkésőbb a 16. hétig mindenképp ki kell derülnie. Az ikervárandósság legbiztosabb jele, ha több a szívhang is hallható, amit a 12. hét környékén végzett Doppler ultrahang vizsgálattal lehet ellenőrizni.
A vérvizsgálat során mért magas HCG (Humán Chorialis Gonadotropin) szint is utalhat ikerterhességre. Ez a hormont a beágyazódott petesejt lepényszövete termeli, és ez csak várandóság alatt mutatható ki a szervezetben. A kezdeti extrém növekedésének köszönhetően a vizeletben is megtalálható, erre reagál az otthoni terhességi teszt is. Pontos értéket vérvételből nyerhetünk, viszont annyira bő határokon belül mozog a normálisnak mondható szintje, hogy a magas HCG szint nem feltétlenül jelent biztosan ikerterhességet, illetve többes várandósságnál is előfordulhat alacsonyabb HCG mennyiség. Ha viszont lombik eljárásban vett részt az édesanya, és emiatt hormonkezelést kapott, az értékek nem relevánsak, mert az eljárás miatt a normálistól eltérő eredményt mutathat a vérvétel.
Jellemző még, hogy az ikerterhességnél a normálisnak mondhatónál magasabb (2,5 MoM-nál több) szokott lenni az AFP értéke, annak ellenére, hogy semmiféle fejlődési rendellenességük sincs a magzatoknak, tehát ez a vizsgálat is utalhat többes várandósságra.

 

Ha kíváncsi vagy, mekkora az esélye, hogy neked is ikreid lesznek, válaszolj néhány kérdésre, és már meg is tudod, hogy te is számíthatsz-e a dupla áldásra:

ikerterhesség jelei

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top