Az ikerterhesség magzati kockázatai

 

 

Öröm és aggódás

Alapvetően általában kétféle érzelmet szokott kiváltani a kismamákból, amikor kiderül, hogy ikreket várnak: a határtalan öröm, és a félelem – a várandósságtól, a szüléstől, a szoptatástól, a babák ellátásától. Különleges érzés egyszerre két, vagy akár három gyermeknek is életet adni, viszont az első ijedtségnek is van alapja, hiszen a női szervezet alapvetően egy gyermek kihordására alkalmas, így minden további magzat megterhelést jelent az édesanya szervezetének.

A magasabb kockázat miatt az ikerterhesség mindig veszélyeztetett terhességnek minősül, viszont emiatt az orvosi vizsgálatok is gyakoribbak, sokkal körültekintőbben járnak el egy ikerterhesség esetén. Ha betartjuk az orvosi utasításokat, aggodalomra nincs ok. Természetesen a kockázatokkal jó tisztában lenni, ezért – és nem riogatás céljából – összegyűjtöttük Nektek, milyen problémák merülhetnek fel nagyobb valószínűséggel egy ikerterhesség esetén a magzat szempontjából.

 

Milyen magzati kockázatokat rejt az ikerterhesség?

Eltűnő iker, vetélés

Már a megtermékenyülést követő legkorábbi szakaszban is gyakran megfigyelhető, hogy nem képes mindkét petesejt megtapadni, és ki sem tud alakulni az ikerterhesség. Az eltűnő iker szindróma miatt hiába történik az esetek 10 %-ában dupla megtermékenyülés, sokkal ritkábban lesz belőle valódi ikerterhesség.

Sajnos az ikerterhességnél gyakrabban fordul elő vetélés is, főleg az egypetéjű ikreknél, hiszen a közös burok, illetve közös méhlepény miatt kialakuló fejlődési rendellenességre gyakran reagál így az anyai szervezet.

 

Iker-iker transzfúziós szindróma

Az ikerterhességek során fejlődő ikrek csaknem negyede egypetéjű, akiknél gyakoribbak a terhesség alatti problémák. Ha az egypetéjű ikrek közös méhlepényen osztoznak, az tovább növeli a kockázati tényezőket, de ha még közös külső magzatburokban is fejlődnek, akkor kivételesen gondos odafigyelésre van szükség.

A mono-mono ikreknél ugyanis komoly veszélyt jelent a iker-iker transzfúziós szindróma (TTTS), melynek során a két magzat keringése a méhlepényen keresztül összeköttetésbe kerül. A terhesség 10-14. hetében végzett ultrahang vizsgálat során már felismerhető, ha ezzel a típusú terhességgel állunk szemben, és így a folyamatos megfigyelés következtében időben fel lehet ismerni, ha ez a kiegyensúlyozatlan állapot kialakul. Régebben ebben az esetben kivették a magzatokat a méhből, amilyen hamar csak lehetett, de ma már szerencsére műtéti úton is kezelhető ez a rendellenesség.

 

Sziámi ikrek

Bár rendkívül ritka (az egypetéjű ikrek  kb. 0,1 %-a), de időnként előfordul, hogy a megtermékenyített petesejt csak a 14-16. nap után válik ketté, amikor a magzatok már fejlődésnek indultak. Ebben az esetben bizonyos testrészeiknél „összenőtt” ikrek születhetnek (sziámi ikrek), akiket születés után – ha a létfontosságú szerveik külön fejlődtek – műtét során szétválasztanak.

 

Koraszülés

Sokkal reálisabb veszélyt jelent azonban az ikerterhesség esetén a korai vajúdás, illetve a koraszülés. A hely szűke miatt az ikerterhességek eleve nem szoktak 40 hétig tartani, hanem kb. a 36. héten véget érnek, de az esetek 60 százalékában még korábban beindul a szülés, pedig a babák még nem készültek fel a kinti életre.

Ha idő előtt kitágul a méhszáj, beindulnak a méhösszehúzódások, még mindig segíthet az összehúzódást gátló gyógyeres kezelés, méhszájzáró műtét vagy méhellazító kezelések.

40-het

Ha nem sikerül megelőzni a túl korai szülés megindulását -, aminek leggyakoribb oka egyébként a burok megrepedése – , akkor szteroidos, tüdőérlelő injekcióval készítik fel a babákat a megszületésre. Nagyon ritka esetben előfordul, hogy csak az egyik babát kell idő előtt világra hozni, míg a másik a terhesség végéig a méhben marad.

A koraszülött babák azonnal intenzív osztályra (PIC) kerülnek a folyamatos megfigyelés, illetve a szövődmények megelőzése, kezelése miatt, ezért érdemes olyan kórházat választani, ahol felkészültek az ilyen esetekre is. A leggyakoribb szövődmények közé tartoznak a központi idegrendszeri, a légzési, az emésztési nehézségek, keringési zavarok, illetve az alacsony születési súly (2.500 g alatt).

 

Kis születési súly

Az egyes terhességhez képest az időre született ikerbabák is kisebb súllyal születnek, hiszen kevesebb helyük van a gyarapodásra, ami ennek következtében a 30-32. héten le is lassul. Időnként fejlődés-visszamaradás is megfigyelhető, ha a méhlepény már nem képes mindkét magzatot kielégítő mértékben táplálni. Ezért a magzatok növekedését ultrahang segítségével, ill. a kismama hasának mérésével folyamatosan ellenőrzik.

 

Születési sérülések

Nagyban megbonyolítja a szülést, ha az egyik, vagy mindkét baba farfekvéses, vagy harántfekvéssel helyezkednek el. Ezekben az esetekben a legtöbbször császármetszés útján segítik világra a babákat. Ikrek hüvelyi úton történő szülését általában csak akkor szokták támogatni az orvosok, ha fejvégű a babák fekvése (,vagy legalább az egyiké).

Természetes szülés során azonban a második babánál mindig fennáll bizonyos ideig az oxigénhiányos állapot, ami súlyosabb esetben agykárosodáshoz, mozgásszervi zavarokhoz vezethet. Többek között ezért is ritkább az ikrek hüvelyi úton történő születése.

 

Csecsemőhalálozás

Az orvostudomány rohamos fejlődésének köszönhetően a csecsemőhalálozás aránya az elmúlt húsz évben drasztikusan lecsökkent, főképp az ikerszülöttek körében. Míg a hetvenes években az ikercsecsemők 15-20 %-a nem élte túl az első évet, addig 2010-re ez az arány már 4 % alá esett, ami hatalmas előrelépést jelent. Ennek ellenére a koraszülött, ill. a kis súlyú babáknál még ma is reális veszély, amivel sajnos számolni kell.

 

ikerterhesség kockázatai

Photo credit: mattgosselin via Foter.com / CC BY

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top