Családtámogatási ellátások ikrek esetén

ikres-allami-tamogatasok

 

Dupla gyes? Magasabb családi pótlék? Extra gyed? Mire számíthatunk ikres anyaként? Sokféle információ kering az interneten az állami támogatások kapcsán, és a bonyolult rendszerben – főleg két újszülött napi 24 órában történő ellátása mellett – nagyon nehéz kiigazodni.
Pedig ikergyermekek születésekor jó tisztában lenni, milyen állami támogatásra számíthatunk, hiszen a család bővülésével a kiadások is megnőnek. Mivel ez fokozottan igaz az ikres családokra, bizonyos támogatások esetén magasabb összeg illeti meg őket. Lássuk, melyek is ezek!

 

Családtámogatási ellátások ikrek esetén

A családtámogatási ellátások azok, amelyeknél általában figyelembe veszik az ikres családok megnövekedett terheit. Ezen juttatások igénylését a munkáltató intézi, de ha a munkahelyeden nincs családtámogatási kifizetőhely, akkor neked kell benyújtani a megfelelő dokumentumokat a lakóhelyed szerint illetékes Kormányhivatalnál.

 

1. Egyszeri anyasági támogatás

Mikor?

Leghamarabb közvetlenül a szülés után, legkésőbb 6 hónapra visszamenőleg.

Mennyi?

Az anyasági támogatás ikergyermekek esetén – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 300%-ával, tehát 2016-ban 85 500,-Ft-tal.

 

Kettes ikrek esetén

Hármas ikrek esetén

2 × 85.500 = 171.000 Ft

3 × 85.500 = 256.500 Ft

 

Mi a feltétele?

Az anyasági támogatásra jogosult az az anya, aki várandósság alatt legalább négy alkalommal, koraszülés esetén pedig legalább egyszer terhesgondozáson vett részt.

További részleteket itt találtok.

 

2. Családi pótlék

Mikor?

Családi pótlékot a gyermek születésétől kezdve egészen tanköteles – 18 éves – koráig (, illetve ha közoktatási intézménybe jár, akkor akár 20 éves koráig) lehet igényelni.

Mennyi?

A családi pótlék megállapításakor nincs jelentősége, hogy a gyerekek ikrek vagy csak testvérek, csupán a háztartásban élő gyermekek száma dönt.

 

Két gyermek esetében (havonta) Három gyermek esetén (havonta)
Családban élő 2 x 13.300 = 26.600 Ft 3 x 16.000 = 48.000 Ft
Egyedül nevelő szülő 2 x 14.800 = 29.600 Ft 3 x 17.000 = 51.000 Ft

 

Mi a feltétele?
A családi pótlék nincs külön feltételhez kötve, a gyermekek életkora a meghatározó tényező.

További részleteket itt találtok.

 

3. Gyermekgondozási segély (gyes)

Mikor?

Gyermekgondozási segélyt az ikres édesanyák hosszabb ideig kapják, mint a többi anya, egészen a gyermekek tankötelessé válásának évének végéig illeti meg a szülőt ez a támogatás, és leghamarabb a gyed lejártával, tehát az ikrek 3 éves korától lehet igényelni.

Mennyi?

A gyermekgondozási segély havi összege ikergyermekek esetén azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200 %-ával, 3 gyermek esetén 300 %-ával.

 

Kettes ikrek esetén (havonta)

Hármas ikrek esetén (havonta)

2 × 28.500 = 57.000 Ft

3 × 28.500 = 85.500 Ft

 

Jó ha tudod, hogy gyes extrának köszönhetően egyszerre több különböző korú gyerek után is lehetsz jogosult támogatásra, ha legalább az egyik 2013. december 31. után született. A törvény szerint ugyan egyszerre csak legfeljebb két gyermekre tekintettel állhat fenn ez a jogosultság, de az egyazon várandósságból született ikergyermekeket ez esetben egy gyermeknek kell tekinteni.
Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Mi a feltétele?

A gyermekgondozási segélyben részesülő személy kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat, utána viszont korlátlan időben.

További részleteket itt találtok.

 

4. Gyermeknevelési támogatás (gyet)

Mikor?

Három, vagy több gyermek esetén lehet igénybe venni a gyermeknevelési támogatást a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig. Megszűnik a jogosultság ha időközben a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét, és ezzel a gyermekek száma három alá csökken.

Mennyi?

A gyermeknevelési támogatás havi összege – függetlenül a gyermekek számától – azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, tehát 2016-ban összesen 28.500 Forinttal.

 

Kettes ikrek esetén (havonta)

Hármas ikrek esetén (havonta)

28.500 Ft

28.500 Ft

 

Mi a feltétele?

Gyermeknevelési támogatásra akkor vagy jogosult, ha három vagy több kiskorút nevelsz, és heti 30 óránál nem végzel több kereső tevékenységet. Ha otthon dolgozol, akkor viszont nincs időkorlátozás.

További részleteket itt találtok.

 

 

Gyermekvállalás támogatása

A gyermekvállalás támogatásába tartozó juttatások sajnos már egyáltalán nem veszik figyelembe ha ikreid születnek. A támogatások összegének megállapításakor a korábbi jövedelmet veszik figyelembe, nem pedig a gyermekek számát. Ha ezeket igényled, a megfelelő dokumentumokat a munkáltatódnak kell leadnod, aki ezt továbbítani fogja az OEP felé.

 

1. Csecsemőgondozási díj (csed, régi elnevezése: tgyás)

Mikor?

Csecsemőgondozási díj leghamarabb a szülés várható időpontját megelőző négy héttel kezdődően, legkésőbb a szülés napjától kezdődően jár 24 héten keresztül. Az igénybejelentés napjától visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet érvényesíteni a csecsemőgondozási díj iránti igényt.

Mennyi?

A csecsemőgondozási díj összege a jövedelem napi átlagának 70%-a, attól függetlenül, hogy hány gyermek született, tehát ebben az esetben az ikrek sajnos  nem számítanak. A csed adóköteles, ezért ebből személyi jövedelemadó-előleget vonnak le.

 

Kettes ikrek esetében (havonta)

Hármas ikrek esetében (havonta)

jövedelem napi átlagának 70%-a

jövedelem napi átlagának 70%-a

 

Mi a feltétele?

Alapvetően az kaphat csecsemőgondozási díjat, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Jó tudni, hogy biztosított időnek számít az is, amíg a nagyobb gyermek után kaptál csed-et vagy gyermekgondozási díjat. A csed folyósítása alatt kereső tevékenység nem végezhető.

További részleteket itt találtok.

 

2. Gyermekgondozási díj (gyed)

Mikor?

A 24 hét csed után igényelhető a gyed, ami egy gyermek esetén a gyerek 2. évéig jár, de 2013. december 31-ét követően született ikergyermekek esetén a gyed folyósításának időtartama további egy évvel meghosszabbodik, tehát ikreknél 3 éves korukig jár ez a támogatás.

Mennyi?

A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka, de 2016-ban legfeljebb bruttó 155.400 Ft lehet. Ikrek esetében nem jár dupla gyed, mert azonos várandóságból születtek.

 

Kettes ikrek esetében

Hármas ikrek esetében

jövedelem napi átlagának 70%-a, de maximum 155.400.-

jövedelem napi átlagának 70%-a, de maximum 155.400.-

 

Mi a feltétele?

A gyermekgondozási díj feltétele, hogy a szülés előtt két éven belül legalább 365 naptári napon át biztosított legyél.

2016. január 1-jétől a gyed mellet időkorlátozás nélkül lehet keresőtevékenységet folytatni.

További részleteket itt találtok.

 

 

Egyéb kedvezmények

 

Apaszabadság ikrek esetén

Nagyon fontos az első néhány napban, néhány hétben, hogy legyen segítsége a kismamának. Ennek megfelelően egy gyermek születése esetén öt, míg ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadságot vehet ki az apa, amit kérésének megfelelő időpontban, de legkésőbb a szülést követő második hónap végéig köteles kiadni a munkáltató. A pótszabadság idejére a munkáltató az apa részére távolléti díjat fizet.
Erről részletesebben itt olvashatsz.

 

Ebben a rövid összefoglalóban nem szerepel minden feltétel és információ, kérlek, mielőtt intézkedsz, érdeklődj hiteles forrásokból! Ehhez ajánljuk a kormányablak webchat-et, ahol nem gépi, hanem élő, jogilag hiteles választ kapsz az állami támogatásokat érintő kérdéseidre.

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top