Egypetéjű ikrek, vagy monozigóta ikrek

 

Az egypetéjű (monozigóta) ikerterhesség teljesen ugyanúgy kezdődik, mint a legtöbb várandósság: egy ondósejt megtermékenyít egy petesejtet. Ezer esetből négyszer azonban a petesejt története az első két hétben egészen más irányt vesz.
Egypetéjű ikrekről akkor beszélünk, ha ez a megtermékenyített petesejt ketté osztódik, és két embrió fejlődik belőle. Nagyon ritka esetben még a ketté osztódott sejt is tovább osztódik, és így akár egypetéjű négyes ikrek is születhetnek. Hogy ezt a ketté hasadást mikor és mi okozza, a mai napig nem tudta megfejteni az orvostudomány. Az ikerterhességek 25-30 százaléka egypetéjű, tehát az ikrek többsége, 70-75 százalék kétpetéjű. (Arról, hogy hogyan tudod megkülönböztetni az egy- és kétpetéjű ikreket, itt olvashatsz többet.) Az ikerterhességek aránya a különböző kultúrákban és földrajzi helyeken általában állandó.

 

Az egypetéjű ikrek jellemzői

Az egypetéjű ikrek minden esetben azonos neműek, illetve azonos vércsoporttal rendelkeznek. A DNS szerkezetük is teljes mértékben megegyezik, viszont ennek ellenére mégis vannak olyan esetek, amikor a teljesen egyforma génállománnyal rendelkező ikrek külsőre egészen másképp néznek ki. Korábban az orvosok ezt a méhen belüli eltérő tápanyag- és vérellátásra vezették vissza. Mára azonban rájöttek, hogy ennek oka sokkal inkább abban keresendő, hogy bizonyos gének váratlanul aktiválódnak, vagy deaktiválódnak az ikerpár egyik tagjánál, míg a másiknál nem. Ez azonban valóban nagyon ritkán fordul elő. Az azonos DNS szerkezet miatt szinte mindig egyforma az egypetéjű ikrek szemszínük, hajszínük és testmagasságuk is. Viszont a születéskori súlyuk, testméreteik lehetnek különbözőek, és az ujjlenyomatuk sem egyezik meg száz százalékig.

 

Az egypetéjű ikrek típusai

Az osztódás időpontja határozza meg, hogy az egypetéjű ikrek közös vagy külön burokban fejlődnek, közös vagy külön méhlepény táplálja őket. Az egypetéjű ikreknek több típusa van attól függően, hogy mikor válik ketté a zigóta.

 

az egypetéjű ikrek típusai

 

1. Dichorialis diamnialis ikerterhesség (1. oszlop)

dichorialis diamnialisA hasadás már a 2-3. napon belül megtörténik, így a zigóták már külön ágyazódnak be: külön magzatburok és külön méhlepény alakul ki. Az egypetéjű ikrek 35%-a fejlődik így.

 

 

 

 

 

 

2. Monochorialis diamnialis ikerterhesség (2. oszlop)

monochorialis diamnialisA petesejt a 4-8. napon válik ketté, így közös külső, de két belső magzatburokban fejlődnek, és egy méhlepényen osztoznak. Ez a leggyakoribb típus, az egypetéjű ikrek 60 %-a tartozik ide. Ha az ultrahangfelvételen egy bizonyos T-jel látható, akkor biztos, hogy ezzel a típusú ikerterhességgel van dolgunk.

 

 

 

 

 

3. Monochorialis monoamnialis ikerterhesség (3. oszlop)

monochorialis monoamnialisCsak a 9. nap után osztódik a zigóta. A magzatok közös külső és belső burokban fejlődnek és a méhlepény is közös. A legtöbb esetben külön köldökzsinóron keresztül táplálkoznak, ám ha a szétválás csak a 12-13. napon történik meg, akkor ez egy közös, elágazó köldökzsinóron keresztül valósul meg. Mono-mono ikrek a legritkább esetben alakulnak ki, az egypetéjű ikerterhességek kb. 5 %-át teszik ki. A közös burokban fejlődő egypetéjű ikrek esetében gyakoribbak lehetnek a terhességi és szülési komplikációk.

 

 

4. Összenőtt (sziámi) ikrek

Ha a megtermékenyített petesejt csak a 14-16. nap után kezd ketté válni, akkor a magzatok testrészeiknél fogva összenőhetnek, pontosabban szólva nem válnak egészen szét. Ha az életfontosságú szervek mindkettőnél kialakultak, szétválasztó operáció segítségével születésük után külön lehet őket választani. Az egypetéjű ikrek 0,1 százaléka sziámi iker.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top