Egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek?

 

A petesejt és az ondósejt egyesülése talán nem jelent nagy újdonságot senki számára, aki részt vett a középiskolai biológia órákon.

A legtöbb esetben mindkettőből egy-egy darab vesz részt ebben az eseményben, és ennek eredményeként egy gyermek születik kilenc hónap múlva. Ritkább esetben azonban két magzatot is kihordhat egyszerre egy anya, sőt, ennél többet is.

A többesterhességek egyharmadánál egy petéből két gyermek születik, ők az egypetéjű, vagy monozigóta ikrek. A megtermékenyítés után a petesejt ketté osztódik, így két magzat fejlődik a méhben.

Ha egy ciklusban két petesejt érik meg, és termékenyül meg, akkor is növekedhet két magzat párhuzamosan az anyában, ők a kétpetéjű, vagy heterozigóta ikrek. Ez sokkal gyakrabban fordul elő.

Talán meglepő, de minden tizedik terhesség ikerterhességként kezdődik, azonban a legtöbb esetben a két magzatból csak az egyik tud beágyazódni, és életben maradni. A születés alapján a világon 1:85 az aránya a kettes ikrek születésének, és a lombikprogram miatt ez az arány folyamatosan változik.

 

Egypetéjű ikrek (valódi ikrek, monozigóták, identical twins)

Tehát az egy petesejtből és egy ondósejtből létrejött megtermékenyített petesejt elkezd vándorolni a méhben, és közben érdekes dolog történik vele. A pete ugyanis ketté osztódik. Mivel azonban ugyanabból az „anyagból“ vannak, a ketté osztódott petéből kialakuló két magzat DNS-szerkezete, vércsoportja és neme biztosan meg fog egyezni.

Attól függően, hogy az ikrek közös, vagy külön burokban fejlődnek, hogy közös, vagy külön méhlepényből táplálkoznak, további típusaik is vannak. Az egypetéjű ikrek típusairól már itt írtunk.

 

Kétpetéjű ikrek (dizigóták, fraternal twins)

Akkor beszélünk kétpetéjű ikrekről, ha két petesejt termékenyül meg, majd két embrió és két magzat fejlődik belőle. Két méhlepény és két magzatburok alakul ki. Az ikrek neme és vércsoportja nem feltétlenül egyezik meg, és csak  annyira fognak hasonlítani egymásra, mint két testvér.

 

Honnan lehet tudni, hogy egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek a gyermekeid?

Első ránézésre nem lehet mindig egyértelműen eldönteni az ikerbabákról, hogy egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek, főleg, amíg nagyon kicsik. Vannak azonban bizonyos jelek, ill. vizsgálatok, amivel ezt teljes biztonsággal meg lehet állapítani. Ezt nem csak azért jó tudni, mert az utcán az ismeretlenek, akik megállítanak, és rácsodálkoznak az ikreidre, biztosan meg fogják kérdezni, hogy egy- vagy kétpetéjűek. Azért sem árt tudni, mert később bizonyos betegségeknél döntő fontosságú lehet.

Egypetéjű vagy kétpetéjű ikrek

A legkézenfekvőbb jele annak, hogy ikreid kétpetéjűek, ha különbözik a nemük. Ha mindkettő lány, ill. fiú, akkor már nem olyan egyértelmű, mert ez monozigóta és dizigóta ikreknél is előfordulhat.

Az eltérő vércsoport szintén azt bizonyítja, hogy kétpetéjű ikreid vannak. Azonban visszafelé ez már nem igaz, mert azonos vércsoporttal rendelkezhetnek az egypetéjű és a kétpetéjű ikreik is, sőt, igazából két idegen embernek is lehet teljesen egyforma a vércsoportja. Sokat segíthet, ha az ultrahangfelvételekből kiderül, hogy közös, vagy külön magzatburokban fejlődnek-e a babáid. Közös burokban ugyanis csak az egypetéjű ikrek fejlődhetnek. Az egyértelmű, hogy a kétpetéjű ikrek külön burokban növekszenek. Akad azonban olyan eset is, amikor a monozigóták külön burokban fejlődnek, mégpedig akkor, ha a megtermékenyített petesejt már az első napokban ketté hasad, még mielőtt a magzatburok elkezdene kialakulni. Így a két burokból még nem lehet kikövetkeztetni, hogy milyenek az ikrek.

Meglepő, de a méhlepény számából sem lehet egyértelműen eldönteni, hogy mi a helyzet. Egypetéjű ikreknél ugyanis a korai hasadás után nem csak saját magzatburka, hanem saját méhlepénye is fejlődik mindkét magzatnak, de ha csak később válik ketté a zigóta, akkor már egy méhlepényen osztoznak.

A kétpetéjű ikrek saját méhlepényeik pedig bizonyos esetekben összenőnek, fuzionálnak, és akkor látszólag ők is egy lepényen osztoznak.

 

Hogyan lehet meghatározni, hogy egypetéjű vagy kétpetéjű gyermekeid vannak?

Vannak bizonyos vizsgálatok, amivel egyértelműen kimutatható, hogy a gyermekek mono- vagy dizigóta ikrek.

Ilyen például az ultrahang vizsgálat. Ha úgynevezett T-jelet látnak az ultrahang felvételen, akkor a magzatok közös külső burokban fejlődnek, tehát biztosan egypetéjűek. Ha ikercsúcs-, vagy lambda-jelet, akkor külön külső burokban vannak, amiből még nem egyértelmű a válasz.

Ha megvizsgálják születéskor a méhlepényt, abból is tudnak következtetni az orvosok, illetve vércsoport vizsgálattal is meg lehet erősíteni, hogy kétpetéjűek-e a babák.

Ha egyik vizsgálat se tudja kimutatni egyértelműen az eredményt, akkor DNS vizsgálatot is lehet végezni a megfelelő laboratóriumokban. Ebben az esetben szájnyálkahártya kenetből, vagy vérmintából teljes biztonsággal ki tudják mutatni, hogy mono- vagy dizigóta ikrekről van szó. Egy ilyen vizsgálat ára kb. 80.000 – 100.000.- Ft között van.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top