Iker-iker transzfúziós szindróma

 

 

Mi is az a TTTS?

Az iker-iker transzfúziós szindróma angolul Twin to Twin transfusion Syndrome, röviden TTTS. Ez egy egy olyan placentarendellenesség, amikor a két magzat keringése a közös méhlepényen keresztül érösszeköttetések útján kapcsolatban áll egymással. Normális esetben a két baba keringése nincs összeköttetésben. Az ikerpár egyik tagja (donor) folyamatosan vért ad az érösszeköttetéseken keresztül a másiknak (recipiens). Azért veszélyes ez mindkét magzatra, mert a donor növekedése lelassul, vérszegény lesz, csökken a magzatvízének mennyisége és lelassul a fejlődése, míg a recipiens magzatnál szívproblémák léphetnek fel, folyadék-túltengése lesz, túl sűrű lesz a vére (hyperviscosus). Kezelés nélkül a magzatok nagy része méhen belül vagy rövidesen a születést követően meghal, az életben maradt gyermekeknél gyakran alakulnak ki súlyos idegrendszeri problémák.

 

 

 

Kiknél fordulhat elő az iker-iker transzfúziós szindróma?

Az ikerterhességek kb. egy harmada egypetéjű. Az iker-iker transzfúziós szindróma csak az egypetéjű ikreknél fordul elő kb. 10 % valószínűséggel. A TTTS kizárólag monochoriális ikreknél léphet fel, tehát a közös külső burokban fejlődő és egy méhlepényen osztozó ikreknél. 10 egypetéjű ikerterhességből 7 monochorális, a többi dichorialis.
A lenti angol nyelvű kis film a monochoriális ikerterhességet mutatja be nagyon szemléletesen. A méhlepényt egy szivacshoz hasonlítják, ami az édesanya és a magzatok között a tápanyag és az oxigén továbbításáért felel, és kulcsfontosságú szerepe van. Mivel egy méhlepény alapvetően csak egy embrió ellátásáért szokott felelni, a monochoriális, tehát az egy méhlepényen osztozó ikrek esetében előfordulhat, hogy nem egyformán részesül a két baba a tápanyagellátásban. A magzatokat ellátó érhálózat egy fa gyökeréhez hasonlóan szerteágazik a méhlepényben, és emiatt könnyen előfordulhat, hogy egymáshoz is kapcsolódnak, ami addig nem okoz gondot, amíg a kiegyenlített a vérellátás. A monochoriális ikerterhességek 10 %-ánál azonban az egyik magzat felé több vér áramlik, tehát fellép az iker-iker transzfúziós szindróma.

 

 

 

Hogyan lehet kezelni?

Az iker-iker transzfúziós szindróma műtéti úton kezelhető, amely során lézerrel elzárják a méhlepényi érösszeköttetéseket. A műtétet a 15-26. terhességi hét között lehet elvégezni, és az érösszeköttetés lezárása által megszüntethető a véráramlás a donor és a recipiens között, ami a rendellenesség fő oka. Ma már Magyarországon is van lehetőség ilyen magzatműtétekre: a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján végeznek ilyen beavatkozásokat. Maga a műtét nem kockázatmentes, hiszen utána is történhet koraszülés, vagy vetélés, viszont beavatkozás nélkül minimális esélye van a babák életben maradásának.

 

Sashalmi Tímea iker fiaival első volt az országban, akiken sikeresen elvégezték a műtétet és egészségesen születtek meg az ikrek. A 20. terhességi héten került sor a beavatkozásra, majd a terhesség végén egészségesen megszületett Zoárd és Sámson.

iker-iker transzfúziós szindróma

“Az iker-iker transzfúziós szindróma már kezelhető Magyarországon is! Akinek ezzel kapcsolatosan bármilyen elérhetőségre vagy csak pár jó szóra van szüksége bátran keressen! Mi tudjuk milyen nehéz…!“

Sashalmi Tímea támogató Facebook csoportot is létrehozott azoknak, akik ugyanezen a betegségen mennek keresztül, hogy bátorítással, információkkal segítsék egymást a szülők. Amerikában a Twin to Twin Transfusion Syndrome Foundation foglalkozik az érintettek támogatásával, tájékoztatásával.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top