iker lexikon

 

Iker lexikon

Az ikrekkel, ikerterhességgel kapcsolatos kifejezések gyűjteménye.

 

A

AMNION: belső magzatburok, ami a magzatot közvetlenül körbeveszi, és magzatvízzel van tele.

ASSZISZTÁLT REPRODUKCIÓ=MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS

AUTONÓM BESZÉD=KRIPTOFÁZIA

 

C

CHORION: külső magzatburok, aminek a méhfal felőli részéből alakul ki a méhlepény

 

D

DIAMNIALIS (diamniotic): két külön belső burokban fejlődnek az ikrek

DICHORIALIS (dichorionic): két külön külső magzatburokban fejlődnek az ikrek, és két külön méhlepény van

DICHORIALIS DIAMNIALIS IKERTERHESSÉG: az ikrek két teljesen külön burokban fejlődnek, két méhlepény látja el őket tápanyaggal. Egy- és kétpetéjű ikrek is lehetnek.

DICHORIÁLIS FUZIONÁLT PLACENTA: egymáshoz közel álló méhlepények szorosan összetapadnak, összenőnek egymással, ami miatt létrejöhet az az eset is, hogy kétpetéjű ikreknek is – látszólag – egy méhlepényen kell osztozniuk.

DICHORIÁLIS SZEPARÁLT PLACENTA: két teljesen elkülönült méhlepény, ami lehet korai szakaszban ketté vált egypetéjű ikreknek, ill. kétpetéjű ikreknek is

DIZIGÓTÁK (DZ)= KÉTPETÉJŰ IKREK

 

E

EGYPETÉJŰ/VALÓDI IKREK, MONOZIGÓTÁK (identical twins): Ha egy megtermékenyített petesejt kettéosztódik, és két magzat fejlődik belőle.

ELTŰNŐ IKER/FANTOM IKER (vanishing twin): ha a megtermékenyített petesejtek közül az egyik valamilyen oknál fogva nem tud beágyazódni a méhfalba, és a terhesség elején felszívódik.

 

F

FÉLIG EGYPETÉJŰ IKREK (semi identical twins): egy petesejtet két hímivarsejt termékenyít meg, majd a megtermékenyített petesejt ketté válik. Így a magzatok anyai oldalról egypetéjűnek, apai oldalról kétpetéjűnek minősülnek.

FETO-FETÁLIS TRANSZFÚZIÓ=IKER-IKER TARNSZFÚZIÓS SZINDRÓMA

 

H

HELLIN –SZABÁLY: Dionys Hellin (1867–1935), lengyel orvos spontán fogantatásokból kialakuló többszörös ikerszülésekre vonatkozó szabálya, mi szerint, ha minden n szülésre jut egy ikerterhesség, akkor minden n2 szülésre jut egy hármas, és minden n3 szülésre jut egy négyes szülés. Hellin szerint a korabeli Európában n=85 volt.

 

I

IKERCSÚCS-JEL= LAMBDA-JEL

IKER-IKER TRANSZFÚZIÓS SZINDRÓMA/ FETO-FETÁLIS TRANSZFÚZIÓ (TTTS/ twin to twin transfusion syndrome): az egypetéjű, monochorialis ikermagzatok egy részénél a két magzat keringése érösszeköttetések útján kapcsolatban áll egymással.

IKER KIMÉRIZMUS: az ikrek érrendszeri összenövésük következtében átadják egymásnak saját sejtjeiket

 

K

KÉTPETÉJŰ IKREK/DIZIGÓTÁK (fraternal/non-identical twins): két petesejt termékenyül meg, majd két embrió és két magzat fejlődik belőle.

KIMÉRIZMUS: két megtermékenyített petesejt eggyé válik, összeolvad, és így kettős DNS-szerkezete lesz a magzatnak

KRIPTOFÁZIA/AUTONÓM BESZÉD/“TITKOS“ IKERNYELV: “páros elszigetelődés” , az a jelenség, amikor az ikergyerekek kialakítanak egymás között egy nagyon egyszerű nyelvet, amit csak ők értenek.

 

L

LAMBDA-JEL: dichoriális ikerterhesség esetén a két külső magzatburok közé benyomuló méhlepény állomány miatt a magzatokat elválasztó rétegek és a méhlepény magzati felszínének találkozása lambda betűre emlékeztet, amit ultrahang felvételen lehet megállapítani.

„LOMBIK-BÉBI“ MÓDSZER=MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS

 

M

MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS/“LOMBIK-BÉBI“ MÓDSZER/ASSZISZTÁLT REPRODUKCIÓ: az anya testén kívül történő megtermékenyítés, majd a megtermékenyített petesejtek visszaültetése a méhbe.

MONOAMNIALIS (monoamniotic): közös belső magzatburokban fejlődnek az ikrek

MONOCHORIALIS (monochorionic): közös külső magzatburokban fejlődnek az ikrek, közös méhlepényből táplálkoznak

MONOCHORIALIS MONOAMNIALIS IKERTERHESSÉG: olyan egypetéjű ikrek, akik közös külső és belső magzatburokban fejlődnek, közös méhlepényük van

MONOCHORIALIS DIAMNALIS IKERTERHESSÉG: olyan egypetéjű ikrek, akik külön belső, de közös külső burokban fejlődnek, közös méhlepényük van

MONO-MONO IKREK=MONOCHORIALIS MONOAMNIALIS ikrek

MONOZIGÓTÁK/MZ= EGYPETÉJŰ IKREK

 

N

NIC/NEONATALÁIS INTENZÍV CENTRUM

 

P

PIC/PERINATÁLIS INTENZÍV CENTRUM: kifejezetten koraszülötteknek, ill. beteg újszülött csecsemők ellátására specializálódott kórházi osztály

 

S

SZUPERFETÁCIÓ: ikrek fogamzása különböző ciklusokban, tehát egy már meglévő terhesség mellett termékenyül meg egy újabb petesejt

SZIÁMI/ÖSSZENŐTT IKREK: olyan egypetéjű ikrek, akinél a megtermkényített petesejt csak a terhesség 14-16. napján történt meg, ezért bizonyos testrészeik, vagy szerveik még közösen kezdtek el fejlődni.

SZUPERFEKUNDÁCIÓ: kétpetéjű ikrek fogamzása egy cikluson belül különböző apáktól, két időben nagyon közeli aktus során

 

T

T-JEL: monochorialis diamnialis ikerterhesség esetén a szorosan összetapadt, két belső magzatburok és a méhlepény magzati felszínének a T alakú találkozása, amit ultrahangvizsgálaton lehet megállapítani.

TTTS/ TWIN TO TWIN TRANSFUSION SYNDROME = IKER-IKER TRANSZFÚZIÓS SZINDRÓMA

TÜKÖRKÉP JELENSÉG: A mono-mono ikrek esetében gyakran tapasztalható jelenség, ami többek között abban nyilvánul meg, hogy az ikerpárból az egyik iker balkezes, a másik jobbkezes, a hajforgók ellenkező irányba csavarodnak, az anyajegyek tükörkép szerűen jelennek meg a testükön. A jelenség orvosi magyarázata a mai napig nem tisztázott.

 

Z

ZIGÓTA: megtermékenyített petesejt

ZIGOZITÁS: az ikerpár egy- vagy kétpetéjűsége

 

 

Ha nem találtad meg, amit kerestél, írd meg a hello@ikrekkelazelet.hu e-mail címre!

 

 

 

 

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top