Ikerbabakocsik régen

ikerbabakocsik régen

A képet Csonka Zsuzsa küldte a következő üzenettel: “Legkedvesebb fotóm ikertestvéremmel! Jövő héten lesz 48. éve…apa készítette a fotót, anya mosolyog, nagypapánk tolja a babakocsit. Akkoriban kevés ikerszülés volt, szeretettel csodálkoztak ránk az emberek.” A képen Csonka Zsuzsa balra, Csonka Anikó pedig jobbra látható.

Sosem volt egyszerű egyszerre két babával közlekedni. Ma már nagyon sok ikerbabakocsi típusból választhatunk, melyek kialakításánál számtalan szempontot figyelembe vesznek, de ez a viszonylag új találmány nagy utat tett meg, mire idáig fejlődött.

Bár az első babakocsi már 1733-ban elkészült egy herceg csemetéje számára, ikres változata csak jóval később, a XIX. század végén jelent meg, amikor már elég elterjedt voltak a városi parkok és jobb minőségű utak.

Persze eleinte csak a jobb módúak engedhettek meg maguknak ilyeneket, és főleg Angliában volt nagyon divatos a babakocsi. Az első robusztus darabokon még hatalmas kerekek voltak és a kényelemre sem fektettek nagy hangsúlyt.

A második világháború után jelentek meg az első tandem ikerbabakocsik, amikben egymás mögött voltak a babák, megkönnyítve ezzel az ikres anyák közlekedését. 1951-ben került forgalomba az első háromszemélyes babakocsi, ami egymás melletti ikres babakocsi volt egy plusz üléssel kiegészítve a már meglévő két ülés mögött.

Az ötvenes évek végére már széles körben elterjedtek az ikres babakocsik, de az első darabokhoz képest még nem sokat változtak. Ezek gyakorlatilag kis fém, vagy fa szerkezetű kordék voltak, amikre apró székeket erősítettek.

 

Mai formájukat csak az 1960-as évek végén nyerték el. 1966-ban egy angol dizájner, Owen Maclaren feltalálta az „esernyőre csukható“ babakocsit, miután látta, mennyit küzködik saját lánya is a babakocsival. Ez először csak egyszemélyes változatban készült el, de ezeket össze lehetett kapcsolni, így ikresek is használhatták. A nyolcvanas évek végére, a lombikbébi programban született gyermekek száma drámaian megnövekedett, aminek következtében hirtelen megnőtt a hármas ikrek aránya is. Owen Maclaren számukra készítette el az esernyőre csukható babakocsi hármas ikes változatát. Azóta már hatos ikreknek is készültek babakocsik. 1986-ban forgalomba került az első ikres futó babakocsi is, mára pedig az ikres babakocsik hatalmas választékából válogathatnak az ikres szülők. Ki tudja, milyen lesz a jövő ikres babakocsija, ha a –babakocsigyártás és a mesterséges megtermékenyítés – technológiája ilyen ütemben fejlődik tovább.

Forrás: http://www.slate.com/articles/life/twins/2011/08/a-brief-history-of-the-double-stroller.html

 

 

Ha kíváncsi vagy további képekre régi ikerbabakocsikról, nézd meg az albumunkat:

 

 

Neked is vannak hasonló fotóid régi ikerbabakocsikról? Küldd el a hello@ikrekkelazelet.hu-ra, hogy másokkal is megoszthassuk!

 

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top