Ikreim lesznek. Melyik kórházat válasszam?

2

Nem tervezzük, de bárkivel előfordulhat, hogy a kiírtnál sokkal hamarabb indul meg a szülés. A terhességek általában 40 hétig tartanak, de ha már a 24-36. hét között világra jönnek az ikrek, akkor koraszülöttnek számítanak. Bár volt már példa arra, is, hogy korábban érkezett ikrek életben maradtak: 2010-ben Angliában 23. hétre született Amelia Hope Burden, testvére pedig a 24. héten érkezett császármetszéssel. Amelianak 509 g, testvérének, Arthurnak 566 g volt a születési súlya, és csodával határos módon életben maradtak.

Az ikerterhességnél egyáltalán nem ritka, hogy a babák már a 37. hét előtt világra jönnek. KSH statisztikája szerint 1973 és 2012 között született ikreknek kb. a fele koraszülött volt, ami egyértelműen azt mutatja, hogy akik ikreket várnak, komolyan számolniuk kell a koraszülés lehetőségével is.

 

koraszülött ikrek

Na de mi a teendő, ha elfolyt a magzatvíz, vagy beindultak a fájások, pedig még nem jött el az idő? Ilyenkor hiába van fogadott orvos, fontos, hogy olyan helyre menjen a kismama, ahol a koraszülött ikreket el tudják látni. Először a saját kórházba menni ilyenkor időveszteség, mert innen úgyis továbbküldenek olyan kórházba, ahol el tudják látni a koraszülött babákat. Ha pedig már nincs rá idő, akkor csak a babákat szállítják másik kórházba, ami nagyon megviseli a koraszülötteket. Ezért érdemes előre megnézni, hol vannak koraszülött osztályok (Perinatális Intenzív Centrum-PIC, Neonatális Intenzív Centrum – NIC), és eszerint választani kórházat.

Ha sikerült beérni egy ilyen szakmailag felkészült kórházba, az egyik legfontosabb dolog, hogy az anya megkapja a tüdőérlelő injekciót (szteroid), ami felgyorsítja a magzatok tüdejének fejlődését, hogy mire kikerül, tudjon lélegezni. Ez rendkívül fontos dolog, hiszen a piciknél 30-40 %-os egészségjavulást eredményez, ma Magyarországon mégis csak a szülő nők fele kapja meg – hívja fel a figyelmet Dr. Bodrogi Eszter, a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának vezetője a divany.hu-nak adott interjúban.

Fontos szempont lehet még a kórház kiválasztásakor, hogy hogyan viszonyulnak a kórház dolgozói a szülőkhöz a látogatási időt tekintve. Bizonyos kórházakban napi két és fél órára korlátozzák azt az időt, amit a szülő a koraszülöttekkel tölthet, míg máshol éjjel-nappal látogatható az osztály, sőt, kifejezetten örülnek neki, ha ott a szülő is. Bevonják őt a feladatokba, csapattag lesz, fokozatosan megtanulja ő is ellátni a picit.

Ezenkívül eltérő a protokoll a koraszülött megérintésével kapcsolatban is. Egyes kórházakban hetekig nem lehet a gyermeket kézbe venni, míg más helyeken amint lehet, alkalmazzák a kenguru módszert. Ennek az a lényege, hogy a baba és valamelyik szülő bőrkontaktusba kerül, együtt töltenek órákat, aminek nem csak a család lelkére van jó hatással, hanem konkrét fiziológiai javulást hoz a koraszülött állapotában, segíti az anya tejelválasztását és a későbbi kötődés kialakulását.

Komoly különbségek vannak továbbá a koraszülöttek utókövetésében is, ami évek távlatából szintén nem elhanyagolható szempont. A szövődmények, hosszú távú hatások kiküszöbölésére, azok minimalizálására nem elegendő félévente visszamenni egy-egy kontrollra, ezért érdemes erre vonatkozóan is felvilágosítást kérni, mielőtt kórházat választunk.

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top