Ikrek szoptatása. Egyszerre kettőt, de hogyan?

ikrek szoptatása

Photo credit: Mothering Touch via Foter.com / CC BY

Egyszerre kettőt, de hogyan?

Elsőre talán ijesztőnek tűnhet egyszerre két babát is táplálni, főleg, ha még magával a szoptatással is csak most ismerkedsz. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, ikrek szoptatása nem lehetetlen. Hidd el, hogy a szervezeted képes elegendő anyatejet termelni két csecsemőnek is. Persze adódhatnak nehézségek a szoptatás során, de legyél türelmes, ebbe is bele lehet jönni, mint az autóvezetésbe. Az elején, amíg a babák picik, és még nem tartják magukat, érdemes egyesével szoptatni. Ha már jobban megerősödtek, és te is magabiztosabb vagy, próbálkozhatsz a párhuzamos szoptatással, nem kell rögtön ezzel kezdened.

Ha egyszerre eteted a két kicsit, azzal nagyon sok időt meg lehet spórolni, ami az ikerbabák mellett hatalmas kincs. Ezen kívül ha nem egyformán ügyesek a szopizásban, akkor az erősebben szívó baba a tejleadó reflex kiváltásával a másik mellben is megindítja a tejet, segítve ezzel testvérének, és így egy csepp sem megy kárba az értékes anyatejből.

Persze váltogathatod is a párhuzamos, illetve az egyedi szoptatást is, hogy külön-külön is kialakíthass kapcsolatot a babákkal. Ha egyszerre szoptatod őket, figyelj arra, hogy váltogasd, mikor, melyik oldalon fekszenek. Ezt megteheted napszakonként, vagy naponként, vagy feljegyezheted magadnak, utoljára melyik baba melyik mellből evett, de mindenképp cserélgesd őket, hogy mindkét oldalról kapjanak ingert. Az ikrek szimultán szoptatására a La Leche Leage Magyarország (LLL) négyféle pozíciót ajánl az Ikrek szoptatása című ingyenes füzetben:

 

1. Dupla futball / Fészek tartás (a babák lábai az anya két hóna alatt)

 

 

2. Dupla bölcső tartás / Keresztbe-kasul (a babák lábai az anya teste előtt keresztezik egymást)

 

 

3. Bölcső és futball tartás kombinációja (az egyik baba lába az anya hóna alatt, a másik az anya teste előtt keresztben)

 

 

4. Szoptatás fekve (az anya fekszik, a babák is hosszában a fekszenek az anya mellett, illetve az anyán, a térdeik összeérnek)

 

 

Nem biztos, hogy ugyanaz a pozíció jó lesz végig a szoptatás során, hiszen a babák növekedésével lehet, hogy új módszert kell keresni. Esetleg az évszaktól is függhet, hogy mikor kényelmes a közös, és mikor a külön szoptatás. Érdemes mindet kipróbálni, hogy megtaláld a legjobbat, hiszen mindenkinek más a kényelmes.

 

Kihez forduljunk, ha nem megy?

Ha szoptatással kapcsolatban kérdésed lenne, jó szívvel ajánljuk a La Leche Liga Magyarország oldalát, ahol nagyon sok segítséget kaphatsz, és más ikres anyukák történetét is elolvashatod. Tanácsadóik, akik szintén anyukák, bármilyen kérdésedre szívesen válaszolnak telefonon, vagy e-mailben. Csatlakozhatsz valamelyik csoportjukhoz, vagy beugorhatsz a Breastfeeding Café-ba is a Helloanyu közösségi kávézóba, ahol személyesen teheted fel kérdésedet a szaktanácsadónak.

A Szoptatásért Magyar Egyesület tagjai egészségügyi szakemberek, akik szintén a szoptatás támogatását tűzték ki fő célul. Az oldalukon összegyűjtött hasznos információkon kívül ők is kiterjedt tanácsadói körrel segítik a kismamákat telefonon, e-mailen keresztül, vagy személyesen. Figyelmetekbe ajánljuk Sztahovics Perta dr. IBCLC szaktanácsadót, ill. csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltet, aki maga is koraszülött ikrek édesanyja és MHEK Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumában dolgozik. Komoly tapasztalata van ikrek és koraszülöttek szoptatásának támogatásában. Az egyesület országszerte hat szoptatási szakambulanciát működtet különböző kórházakban, ahol szintén segítséget lehet kérni.

 

Mi könnyítheti még a dolgom?

Ikerbabáknál az első időkben szintén hatalmas segítség lehet egy ikres szoptatási napló, amiben vezetheted, melyik baba mikor és mennyit szopizott. Így ha fogalmad nincs, miért sír éppen az egyik, vagy mindkettő, a naplóban gyorsan ellenőrizheted, azért sír-e, mert éhes. Ezenkívül a koraszülötteknél – ami az ikres szülések csak nem felét teszi ki – kifejezetten ügyelni kell arra, hogy kellő ütemben fejlődnek-e a csecsemők, amihez szükséges tudni a pontos számokat. Nagy könnyebbséget jelenthet egy ikres szoptató párna, ami helyes pózban tartja a babákat evés közben, és az édesanyának is kényelmes. Ezenkívül nagy szolgálatot tehet még egy jó fejőgép, ill. egy mérleg, amiket már egészen elérhető áron lehet bérelni bababoltokban.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top