Ikres könyvek: Bertalan és Barnabás

bertalan és barnabás

Melyik ikerpár ne szembesült volna még azzal, hogy összekeverik őket? Pontosan ugyanettől szenved Bertalan és Barnabás, a két kis dakszli. Hiába a levendulaillatú kert, a vidám kutyakalandok, a boldog „nagyszülők“, Borbála néni és Boldizsár bácsi rajongása a dakszliikrekért, a két kiskutya nem bírja elviselni, hogy őket folyton összekeverik. Pedig mindent megpróbálnak a gazdik: színes szalagot is kötnek a nyakukba, de sajnos még így sem sikerül megjegyezni a két nevet. Bertalan és Barnabás elhatározzák hát, hogy világgá mennek. Perszer a történet végére a dakszliikrek hazatalálnak, és Borbála néniék még a nevüket is eltalálják.

Az 1969-ben íródott mesekönyv ma is nagyszerű olvasmány ovis korú ikreknek. Janikovszky sajátos humora, gyerekszemmel írt szövegei nem csak a kicsiket, hanem szüleiket is remekül elszórakoztatja. Na de meséljenek helyettünk az olvasók:

 

Ó, ez nagyon kedves könyv! Ha folyton összekevert iker lennék, biztosan enyhítené kínjaimat. De bár nem vagyok, így is nagyon szívet melengető.
Tündéri könyvecske!:) Persze nem csodálom, hiszen Janikovszky Éva írta, milyen másmilyen lehetne?:D  
Vendég gyerekek vannak nálunk, és ezt a mesét választottam a kis csapatnak elalvás előttre. Olyan kedves, humoros történet, kellemes befejezése volt egy forró nyári napnak.

Az idézetek a Moly.hu olvasóitól származnak.

A történetből 1969-ben animációs film készült, amit Korompai Márton rendezett. 2007-ben színpadra is vitték a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban (rendező: Kiszely Ágnes), 2014-ben pedig az Aranyszamár Színházban (rendező: Somogyi Tamás), amiről itt láthattok egy rövid ízelítőt:

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top