Ikres könyvek szülőknek

 

 

Amikor kiderül, hogy nem csak egy, hanem kettő, esetleg három baba érkezik egyszerre egy családba, a legtöbb kismama először megijed. Aztán persze megpróbál minél jobban felkészülni a váratlan helyzetre, és beszerezni a megfelelő szakirodalmat. Ebben nyújtunk most segítséget: összegyűjtöttük azokat az ikres könyveket, filmeket, melyek segítenek a szülőknek eligazodni az ikrek gondozásában, nevelésében. Ha úgy érzitek, kimaradt még valami, írjátok meg nekünk! :)

 

Anyai szemmel

 

Métneki Júlia: Ikrek könyve

A legátfogóbb mikrek konyveagyar ikres könyvet Dr. Métneki Júlia biológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa írta, aki maga is iker, és egyik fő kutatási területe a téma. Ikres körökben csak úgy emlegetik: A nagy ikres könyv.  Az ikrek könyve szinte minden kérdésre kitér, ami egy ikres családban felmerülhet a fogantatástól kezdve, a várandósságon, a szülésen, a csecsemő-, kisgyermekkoron  keresztül egészen a kisiskolás korig. Miért éppen nekünk lesznek ikreink? Hogyan fogannak az ikrek? Fokozott kockázattal jár-e az ikerterhesség? Honnan lehet tudni, hogy az ikrek egy- vagy kétpetéjűek?
Egyformán vagy különbözően öltöztessük őket? Ugyanabba az osztályba járjanak-e? Azonosak lesznek a képességeik? Létezik-e az ikrek között misztikus kapcsolat? Megérzik-e egymás betegségeit és fájdalmait? Állandó vetélkedés vagy kölcsönös ragaszkodás jellemző rájuk? Minderre megtaláljuk a választ az Ikrek könyvében.

 

Lehoczki Gabriella, Nemeshanyi Zsuzsanna, Rajnai Gitta, Wessely Márta: Hurrá, ikrek

hurraikrekA szerzők maguk is ikres anyukák. A gyakorlatias könyv egy internetes fórum hozzászólásaiból született, amit a négy szerző indított. Többek között említésre kerül benne az ikrek szoptatása, altatása, az ikerterhesség alatt ajánlott táplálkozás, ill. a koraszülés kockázatai is. A hármas ikrekről, az eltérő vérmérsékletű ikrekről, és magáról az ikeridentitásról is olvashatsz a Hurrá, ikrek!-ben. A személyes tapasztalatokban, hasznos tippekben és ötletekben gazdag könyvet kedves illusztrációk teszik még szerethetőbbé.

 

 

F. Nagy Zsuzsa: Egyből ketten

egyből ketten 200 200A szerző ikrei lombikbébi programban születtek. Ennek őszinte és hiteles naplóját írta meg F. Nagy Zsuzsa, aki humoros, olvasmányos stílusban számol be ennek az életre szóló kalandnak minden drámájáról és öröméről. Valahogy így:. „…minden hétre jut egy ritkán látott ismerős aki felteszi a kérdés: gyerek? Mintha csak tőrt mártana a szívembe, és még jól meg is forgatná. Nem gondolja, hogy tizenkét évi házasság után tapintatlanság ilyet kérdezni? Persze, hogy nem. Azon vagyunk hümmögjük Bandival, és próbálunk könnyednek és gondtalannak látszani. Remélhetőleg úgy nézünk ki, mintha csak meg kéne nyomnunk a megfelelő gombot, hogy máris jöjjön a baba.” Nagy segítség és bátorítást jelenthet a könyv azoknak, akik már ízlelgetik a lombikprogram gondolatát, de még nem merték rászánni magukat.

 

Kiss Noémi: Ikeranya- Magzatpróza a szülésről és a születésről

600x600_1395205088Kiss Noémi írónő szintén ikres édesanya. A szépirodalmi alkotás az anya és az ikrek szemszögéből íródott monológok, jegyzetek, elbeszélések sorozata a mesterséges megtermékenyítésről, a vajúdásról, a közös nyelv kínkeserves megtalálásáról. A könyv tabukat döntöget, nem hallgat arról az érzelmi káoszról és végletekről sem, amit minden újdonsült anya ismer és átél a várandósság, a szülés és az összecsiszolódás első hetei, hónapjai alatt.

 

 

 

Élet az anyaméhben: Ikrek – National Geographic

Élet az anyaméhben 200 200A National Geographic lenyűgöző dokumentumfilmje abba a belső világba nyújt bepillantást, ahonnan az ikrek érkeznek. A legmodernebb képalkotó technológiának köszönhetően végig kísérhetjük három ikerpár méhen belüli életét az első pillanattól kezdve a születésig, megfigyelhetjük, hogyan alakul ki az ikrek szoros kapcsolata már a születés előtt, hogyan “kommunikálnak” egymással, miképp lépnek egymással kontaktusba.

 

 

 

 

Orvosi szemmel

 

Dr. Krasznai Péter: 88 kérdés a császármetszésről

A császármetszésről 200 200Az ikerterhességek sokkal gyakrabban végződnek császármetszéssel, mint az egy gyermeket váró terhességek. Emiatt lehet fontos Dr. Krasznai Péter könyve, aki összegyűjtötte azokat sokakat érintő kérdéseket, amit a 30 éves tapasztalata alatt tettek fel neki a páciensei a császármetszés kapcsán.  Pl.: Az ikreket császármetszéssel kell a világra hozni? Hány gyereket lehet császármetszéssel szülni? Hány napig kell a kórházban lenni a műtét után? Császármetszés után is beindul normálisan a tejelválasztás? Ki lehet jelen a császármetszésnél?

 

 

 

Jakobovits Ákos és Antal: Az ikerterhesség anyai és magzati orvostana (orvosi könyv)

Az ikerterhesség 200 200A Jakobovits szerzőpár – apa és fia – voltak az elsők a magyar nyelvű orvosi szakirodalomban, akik ikerterhességgel foglalkozó szakkönyvet adtak ki. Foglalkoznak a terhesgondozás és szülésvezetés nem kevés sajátos problémájával is. Számos ábra, táblázat és fényképes illusztráció segíti elő a szöveg pontos megértését és teszi a könyvet érdekessé, de azért  – ettől függetlenül – erre mondják, hogy csak jól úszóknak. Szülészek-nőgyógyászok, gyermekorvosok, szülésznők, védőnők, szakvizsgára készülők számára nélkülözhetetlen, de csak a nagyon elvetemült ikres kismamáknak ajánljuk!

 

 

Métneki Júlia, Varjassy Péter: Egy vagy kettő? – Összenőtt ikrek Magyarországon

varjassy_peter_metneki_julia_egy_vagy_ketto_cd_melleklettel_osszenott_ikrek_magyarorszagon_3911_normalA tudományos megközelítésből írt könyv összegyűjti az eddigi orvosi ismeretanyagot az összenőtt ikrekről a kialakulásuktól kezdve, a gyakoriságukon keresztül a típusokig. Nem csak orvostudományi, hanem néprajzi, etikai és kultúrtörténeti szempontból is megvizsgálja a különleges életállapotú ikreket. Nagyrészt magyar vonatkozású példákkal illusztrálja az egyes témákat. A részletesebb, szakemberek számára íródott változata a könyvhöz tartozó CD mellékletben olvasható.

 

 

 

 

 

Pszichológus szemmel

 

Terri Apter: Testvérkötelék

4fc02822c1a99fba12008a4c-225x225-resize-transparentA társadalom-lélektant oktató dr. Terri Apter munkáiban a családi kapcsolatokat veszi górcső alá. Ebben a könyvben a lánytestvérek, főleg az ikrek viszonyát vizsgálja meg több felnőtt testvér vallomásán keresztül. Ennek az összetett kapcsolatnak a kettősségét elemzi, hiszen nincs olyan testvérpár, akik ne éreznének egyszerre szeretetet és gyűlöletet, ne tanúsítanának versengést és együttműködést egymás felé, még akár felnőtt korban is. Lányos ikreseknek mindenképp ajánljuk!

 

 

 

 

Ha korán érkeztek

 

Edith Müller-Rieckmann: Koraszülött gyerekek

A koraszülött gyerekek 200 200Kifejezetten koraszülöttek szüleinek szóló kiadvány nemcsak a száraz tényekről szól, hanem számtalan remek tanáccsal látják el a friss szülőket a babák gondozásával és fejlesztésével kapcsolatban. Bár meglehetősen sok szakkifejezést tartalmaz, nagy előnye, hogy a könyv végén található szószedetben mindegyiket megmagyarázzák a laikus olvasó számára. A fő üzenete, hogy egyáltalán nem lehetetlen, hogy a koraszülöttek behozzák lemaradásukat, és ők is teljes életet éljenek.

 

 

 

W. Ungváry Renáta: Zsebibabák könyve – Kórházban és otthon a koraszülöttel

Zsebibabák könyve 200 200A könyv szerzője W. Ungváry Renáta, négy gyermekes édesanya, szoptatási tanácsadó és újságíró. Legújabb könyvében arra biztatja a koraszülött csecsemők szüleit, hogy maguk is aktívan vegyen részt kezdeti nehéz időszakban a baba ellátásában, ápolásában. Praktikus tanácsokkal és személyes történeteken keresztül mutatja be, hogy mire számíthatnak a szülők ebben az első ijesztőnek tűnő helyzetben. A könyv foglalkozik a kengurumódszerrel, ami a koraszülöttek egyik legfontosabb igényére, a bőrkontaktus megteremtésére nyújt megoldást, de érinti a speciális helyzetű babák szoptatási kérdéseit is. A szülők a könyv pozitív látásmódjából sok erőt és reményt meríthetnek.

 

 

Dr. Görbe Éva: Koraszülött a családban

Koraszülött a családban 200 200Dr. Görbe Éva, az egyik legnagyobb forgalmú hazai szülészeti és intenzív koraszülött-ellátó klinika docense könyvében első sorban a koraszülötteket leggyakrabban érintő veszélyek és szövődmények megelőzésére hívja fel mindenki figyelmét, de gyakorlati útmutatással szolgál például a szülés előtti és utáni szállításra vonatkozóan, hogy mi történik a koraszülött osztályon, illetve hogy mik a koraszülöttek hazaadásának feltételei. Egészen az első év végéig nyomon követi a koraszülöttekkel kapcsolatos fontosabb eseményeket, vizsgálatokat, oltásokat.

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top