Koraszülött ikrek fejlesztése otthon

 

 

Egyre több a koraszülött

Az ikerterhességekből született babák közel fele koraszülött, azaz a betöltött 36. hét előtt, vagy 2.500 g alatti súllyal jönnek világra. Szerencsére az orvostudomány fejlődésével ma már sokkal több koraszülöttet tudnak megmenteni, mint 10-20 évvel ezelőtt, ennek következtében azonban több csecsemő (kb. 4,5-5 %) szorul korai fejlesztésre is, mint régebben. Korai fejlesztésnek nevezzük összefoglalónéven azokat a fejlesztő, ill. terápiás eljárásokat, melyek kifejezetten az átlagostól eltérően fejlődő gyermeknek segít utolérni kortársaikat. Erre azért van szükség, mert a túl korai megszületés miatt még nem fejeződtek be bizonyos érési folyamatok a szervezetükben, így az első években a hasonló korú gyerekekhez képest lesz némi lemaradásuk. Ez megfelelő kezelések mellett a legtöbb esetben teljes mértékben kiküszöbölhető.

 

Módszerekben nincs hiány

Azt mondják, a fejlesztést már az első naptól el kell kezdeni. Persze az inkubátorban töltött hetek, hónapok alatt az elsődleges cél az önálló légzés, táplálkozás, a megfelelő emésztés kialakulása, amihez az első időkben a kenguru módszer, a szoptatás, a testkontaktus és a sok együtt töltött idő tud a leginkább hozzájárulni. Hazaérkezés után a kismamák a korai fejleszetés számtalan módszere közül választhatnak. A szakemberek folyamatos közreműködése mellett azonban otthoni eszközökkel is lehet tenni a kicsik megfelelő ütemű fejlődéséért.

 

Hintázás

Ha már elég stabil állapotban vannak a picik, a kórházban is szokták ajánlani a szakemberek, hogy kézben tartva sétáljanak a szülők a babával, hiszen ez a ringatózó mozgás már ismerős és otthon érzés számukra, és a méhen belül töltött időre emlékezteti őket. Ehhez a mozdulatsorhoz hasonlít a hinta mozgása is, aminek számtalan áldásos hatása van a kicsik agyi tevékenységére – nem beszélve a dolog praktikus oldaláról.
A gyakori hintázás nem csak az egyensúlyérzéket fejleszti, hanem a központi idegrendszer érési folyamataira is rendkívül jó hatást gyakorol. Koraszülés esetén gyakoriak a látási problémák is a piciknél, amit szintén enyhíthet a térérzékelést, és a térben való tájékozódást elősegítő hintázás. Az újra és újra lassuló, megálló, majd gyorsuló mozgáshoz való igazodás a babák izomzatát is erősíti, de még az emésztési zavarokkal, hasfájással küzdő apróságok problémáin is segít.

 

ikerhinta

Trombitás Anita és ikrei: Lilla és Benett

 

Hordozás

Számtalan pozitív hatása miatt egyre szélesebb körben terjed el az újszülöttek hordozása. A koraszülötteknél még fontosabb a babáknak a stresszcsökkentő testközelség, ami nem csak lelki, hanem bizonyítottan pozitív egészségügyi hatásokkal is jár.
A hordozott babáknak sokkal kiegyenlítettebb a hőháztartása, az anya testközelsége biztosítja az állandó, megfelelő hőmérsékletet. A gerinc megfelelő megtámasztása mellett a függőleges testhelyzet elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését, ami a koraszülötteknél gyakran problémás. A hintához hasonlóan a mozgás serkenti az idegrendszerük érését és az izomzatukat. Ezen felül a hordozás során a babák közelsége, az illatuk tejtermelést serkentő hormonok termelődését indítja be az anyában, ami az anyatejes táplálás miatt szintén rendkívül fontos a koraszülött babáknál.

Ikrek hordozása

 

Érzékszervek fejlesztése

A látás, tapintás, hallás fejlesztésére is figyelmet kell fordítani a koraszülött csecsemők esetében, hiszen ezek állapota összefüggésbe hozató a mozgás fejlődésével is. Fontos, hogy legyen biztonságos tere, lehetősége a babáknak megfordulni, forogni, kúszni, mászni. Ehhez ikreknél az átlagosnál nagyobb játszószőnyegre, járókára van szükség. A korababáknak jellemzően nehézséget okoz eleinte a tenyerük kinyitása, majd később az aktív fogás, a tárgyak megtartása. Színes, érdekes tapintású, esetleg halkan zenélő, csörgő tárgyakat, játékokat próbálhatunk a kezébe adni, hogy játszva gyakorolja ezt a mozgásformát is. A játékok mozgatása a baba szeme előtt a látást, a térérzékelést is elősegíti. A nagyobb mozgás motiválására is használhatjuk ezeket a játékokat, hiszen szívesebben nyúlnak egy színes, hangot kiadó, érdekes játék felé, könnyebben kezdenek el kúszni felé.

Az érzékszervek és a mozgás fejlesztése is fontos

 

 

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top