Lambda jel és T-jel ikrek esetében

lambda jel

Photo credit: moke076 via Decorators Guru / CC BY

 

Lambda jel

Az ikerterhesség 10-14. hete között végzett ultrahang vizsgálaton bizonyos esetben kimutatható egy úgynevezett lambda jel, vagy más néven ikercsúcs jel (twin peak). Ez a két magzatot elválasztó hártya, a külső magzatburok rétegei közé betüremkedett méhlepény állomány, ami formáját tekintve a lambda jelre hasonlít. Ha az orvosok ilyen jelet fedeznek fel, az arra utal, hogy az iker babák külön külső és belső burokban fejlődnek és külön méhlepényből táplálkoznak. Nem csak a kétpetéjű, hanem bizonyos esetekben az egypetéjű ikreknél is találhatnak ilyen jelet, ha már a korai szakaszban szétvált a megtermékenyített petesejt, tehát a dichoriális ikerterhességeknél, hiszen ilyenkor is külön külső és belső burok van a magzatok körül. A lambda jel meglétéből tehát önmagában még nem lehet megállapítani, hogy egy- vagy kétpetéjűek-e az ikrek, csak azt, hogy külön méhlepényből táplálkoznak, ami fontos információ.

 

T-jel

Ha az ultrahangfelvételen T-jel látszik, akkor az ikrek közös külső, de külön belső magzatburokban fejlődnek, és közös méhlepényen osztoznak. Ez csak az egypetéjű ikreknél lehetséges, és ezt nevezik monochoriális ikerterhességnek. Ebben az esetben fokozottabb odafigyelést igényel a terhesgondozás, mert a közös méhlepény miatt olyan komplikációk léphetnek fel a terhesség alatt, mint pl. az iker-iker transzfúziós szindróma.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top