Miért ne hasonlítgasd az ikreidet?


Azok a szülők, akiknek ikrei vannak, általában nem szeretik, ha mások (rokonok, barátok, tanárok) összehasonlítgatják egymással az ikreket.Gyakran azonban még magukkal a szülőkkel is előfordul, hogy akaratlanul összehasonlítják, hogyan fejlődnek, ki az ügyesebb, melyikük aktívabb vagy szófogadóbb.

 

Mi a baj az összehasonlítgatással?

Mivel gyakran gondolkodás nélkül, automatikusan tesszük, így észre sem vesszük. Lehet, hogy néha olyan mondatok csúsznak ki a szádon, hogy: “Bence hamarabb megtanult biciklizni, mint Balázs, viszont Balázs ügyesebben rajzol”, vagy “Nézd, Bence már be tudja kötni a cipőfűzőjét, és te?”. Míg ezek a mondatok ritkán hangzanak el, addig nincsen semmi baj.

Azonban ha ezekhez hasonló mondatokkal motiválod az ikreidet, illetve beszélsz róluk mások előtt, az hozzájárulhat ahhoz, hogy mások beskatulyázzák őket, valamelyikükben pedig kisebbrendűségi érzés alakul ki. Automatikusan leosztódnak a szerepek, hogy ki az ügyes, okos, gyors stb., és ezek a berögzült szerepek később már nehezen változnak, nehéz belőlük kitörni, még akkor is, ha a valóság már mást mutat.

Az összehasonlítgatás eredménye lehet az is, hogy a testvérkapcsolatot a versengés jellemzi az együttműködés helyett. Versengeni fognak a dicséretért és a szülői figyelemért, ami hosszútávon káros a gyerekeknek, és fárasztó a szülőnek.

 

Mi segíthet?

 

Ketten vannak!

 

Fontos, hogy tudatosíts a környezetükben, hogy attól még, hogy a gyerekeid egy napon születtek, megvan a saját személyiségük, különbözik az ízlésviláguk és normális, hogy nem azonos ütemben fejlődnek (még ha egypetéjű ikrekről van is szó). Ezt legkönnyebben úgy tudod elérni, ha például nem öltözteted őket egyforma ruhákba, és név szerint utalsz rájuk (nem, pedig úgy hogy az “Ikrek”).

 

Légy önmagad!

 

Biztasd őket arra, hogy önmaguk legyenek! Vedd észre az erősségeiket (biztos, hogy mindkettőjüknek van, legfeljebb valamelyikük erősségeit könnyebb észrevenni, mint a másikét) és bátorítsd őket abban! Mivel mindegyiküknek megvan a saját erőssége, gyengesége, ízlése és érdeklődése, ezért nem kell, hogy feltétlenül ugyanazokra a különórákra járjanak. Bátorítsd őket, hogy legyenek saját barátaik, ha szeretnék, szervezz nekik saját születésnapi zsúrt/ bulit!

 

 

Külön idő

 

Tölts velük időt egyenként! Ezt talán nem egyszerű kivitelezni, de akár egy 15 perc kettesben töltött idő is sokat jelenthet számukra, és neked is könnyebb megértened őket önmagukban és nem az ikertestvérükhöz viszonyítva.

 

Saját feladat

 

Segítsenek a házimunkában, és legyen mindkettőjüknek saját feladata! Például míg az egyikük a mosogatógépet pakolja be, a másikuk hajtogathatja a ruhákat. A saját felelősség is hozzájárul a külön identitás kialakulásához.

 

 

Versengés nélkül

Teremts olyan légkört, hogy a gyerekeid ne versengjenek egymással, és tanítsd meg őket arra, hogyan tudják egymás felé kifejezni a szeretetüket és törődésüket! Az összehasonlítgatás általában a szülői figyelemért való versengéshez vezet, míg ha megtanítod őket, hogy fontos az együttműködés, a kölcsönös tisztelet és megértés, az a kettőjük közötti kapcsolatot erősíti és pozitív irányba viszi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top