A mono-mono ikrek

 

Az egypetéjű ikrek különlegessége, hogy egyetlen petesejt és egyetlen hímivarsajt találkozásából keletkeznek. Az egyesülés után azonban valamilyen rejtélyes oknál fogva ez a megtermékenyített petesejt ketté hasad. Nem mindegy azonban, hogy ez a ketté hasadás mikor következik be, ez határozza meg ugyanis, hogy a magzatok közös, vagy külön burokban fognak fejlődni, illetve hogy lesz-e „saját“ méhlepényük, vagy egy közös lepényen kell osztozniuk.

mono-mono ikrek

Ha ez a különválás csak a megtermékenyüléstől számított 9. nap után történik meg, akkor beszélünk monochoriális monoamniális, azaz mono-mono ikrekről. Ekkorra már kialakult a magzatburok, ezért a mono-mono ikrek közös külső és belső magzatburokban fejlődnek, és egy közös méhlepényen osztoznak. Ez az eset nagyon ritkán fordul elő. Az egypetéjű ikerterhességek 5 %-át, ill. az összes ikerterhességnek csupán 3 %-át teszik ki.

A monochoriális monoamnialis ikerterhesség korai felismerése a kockázati tényezők miatt kulcsfontosságú. Ehhez jó támpontot ad a terhesség 10. és 14. hete között elvégzett ultrahang vizsgálat, amely során ha észrevesznek egy bizonyos lambda jelet, akkor az ikrek teljesen külön burokban fejlődnek, vagy ha felfedezik az ú.n. T-jelet, akkor a magzatok ugyan közös külső, de külön belső burokban növekednek. A mono-mono ikreknél ezek a jelek nem találhatóak meg, hiszen a két magzatot nem választja el semmi egymástól.

Az ikrek ezen típusánál viszont gyakoribbak lehetnek a terhességi és szülési komplikációk, pl. előfordulhat iker-transzfúziós szindróma – amikor a két magzat keringése a méhlepényen keresztül kapcsolódik egymáshoz – , ezért is fontos, hogy időben kiderüljön, ha közös belső burokban fejlődnek . A másik fontos tényező, hogy hol kapcsolódnak a köldökzsinórok a méhlepényhez, tehát hogy mennyire kiegyenlített a tápanyagellátás a két magzatnál. Nagyon jól szemlélteti ezt a két veszélyeztető tényezőt a következő videó:

 

 

Mivel a mono-mono ikreknél magasabb a rizikó faktor, és sajnos a méhen belüli halálozási ráta is sokkal rosszabb, mint a többi esetben, fokozottabb odafigyelésre van szükség a terhesgondozás alatt. Ezekben az esetekben a legtöbbször meg sem várják a természetes szülés beindulását, hanem amint biztonsággal elvégezhető, kiemelik az ikreket (32-34. hét).

A monochoriális monoamnialis ikrek esetében gyakran tapasztalható az úgynevezett tükörkép-jelenség. Ez azt jelenti, hogy az ikerpárból az egyik iker balkezes, a másik jobbkezes, a hajforgók ellenkező irányba csavarodnak, az anyajegyek tükörkép szerűen jelennek meg a testükön, vagy ritka esetben az egyes szervek ellentétes oldalon, tükörképszerűen fejlődnek ki. A jelenség orvosi magyarázata a mai napig nem tisztázott.

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top