5 + 1 tipp a biztonságos strandoláshoz ikrekkel

strandolás ikrekkel

Itt a nyár, jöhet a strandolás! A legnagyobb forróságban mindenki vágyik a hűsítő csobbanásra. Ikrek mellett sem elérhetetlen luxus egy kis fürdőzés, de a kicsik biztonsága érdekében mindenképp érdemes odafigyelni a következő néhány dologra!

 

1. tipp: Válaszd ki a megfelelő eszközt, ami a víz felett tartja őket!

0,5-2 éves korig

A kisebb gyerekeknél 0,5-2 éves korig szélesebb beülős úszógumit ajánlott használni. Olyat, amiben a babáknak nem csak a lábuk, hanem legalább a derekuk is a vízben van. Jó, ha tudod, hogy létezik már ikres úszógumi is, ami 6- 36 hónapos korig használható. Így nem kell kétfelé figyelni, egy helyen vannak az ikrek.

Embed from Getty Images
ikres úszógumi

 

1,5-3 éves korig

1,5-3 éves korban szóba jöhet már az úszógumi és a karúszó, de ha több gyerekkel fürdesz egyszerre, akkor azt ajánljuk, hogy az elején még mindkettőt add rájuk. Elsőre talán túlzásnak tűnik, de azért fontos mindkét eszköz használata, mert a karúszó megakadályozza, hogy a kicsi kicsússzon az úszógumiból, viszont önmagában csak a karúszó még nem ad elegendő biztonságérzetet a kicsiknek. Így viszont a gyerekek hamar rájönnek, hogyan tudják irányítani magukat, élvezik a fürdést, és nem kell folyamatosan kézben tartani vagy fogni őket. Az elején kisebb, laposabb úszógumit, és kisebb méretű karúszót érdemes venni.

 

3 éves kortól

Nagyobb gyerekeknél csak az egyik – úszógumi vagy karúszó – is elegendő, amelyek közül talán a karúszó több szabadságot biztosít a gyerekeknek.

 

2. tipp: Figyelj a vízmélységre!

Ha természetes vizet választasz, sosem lehetsz biztos benne, hol, milyen mély a víz. Emiatt fokozottan ügyelni kell a gyerekekre, nem szabad őket magukra hagyni, még a látszólag sekély vízben sem. Kisbabákkal, kicsi gyerekekkel inkább a part menti vizeket javasoljuk, de ott is szükséges a folyamatos szülői felügyelet. Nagyobbakkal már beljebb lehet merészkedni, ha fel vagytok szerelkezve a megfelelő eszközökkel (úszógumi, karúszó), de ilyenkor is figyelj, hogy végig a közeledben maradjanak a gyerekek. Tizenéves gyerekeknél pedig, akik már megbízhatóan úsznak, nagyon kell vigyázni arra, hogy ha vízbe akarnak ugrálni, hol teszik azt. Ha sekély, vagy olyan részen ugranak vízbe, ahol nagyobb kövek, sziklák vannak a vízben, abból könnyen lehet baleset. Ezért az ilyen mutatványokra lehetőleg csak kijelölt helyeken adj engedélyt.
Kiépített strandon talán nagyobb biztonságban érzi magát az ember, hiszen a vízmélység adott, nem érhet meglepetés. Történt azonban baleset már ilyen helyeken is, akár 50 cm-es vízbe is belefulladhat a kicsi, ha magára van hagyva. Emiatt azt javasoljuk, hogy itt is mindig légy velük, ha vízben vannak, és használd a megfelelő segédeszközöket (ikres úszógumi, karúszó).

 

3. tipp: Vigyázz a fejükre, a bőrükre és a lábukra is!

A standon hosszú órákon át a szabadban vannak a gyerekek, de sajnos ez egyáltalán nem veszélytelen, hiszen a napsugárzásnak ma már egészen más hatásai vannak, mint a mi gyerekkorunkban voltak. Talán mondani se kell, de nem maradhatnak ki a strandlistából a szellős, világos kis sapkák, vagy napkalapok sem, amik védik a gyerekek fejét és szemét. A tűző napon sapka nélkül pillanatok alatt napszúrást kaphatnak, aminek hányás, émelygés, láz a leggyakoribb tünete. A gyerekek bőre is érzékenyebb a miénknél, ezért a megfelelő naptej alkalmazása is nagyon fontos, még akkor is, ha árnyékban vannak a gyerekek. Használj magas faktor számú napkrémet, és ne csak egyszer! Hiába kensz rájuk ugyanis vízálló termékeket, azoknak olyan mértékben romlik a víztől a hatásfokuk, hogy minden fürdés, homokozás után érdemes megismételni a krémezést.
És amiről gyakran megfeledkezünk, az a láb védelme. Természetes vizeknél kellemetlen sérüléseket okozhatnak az éles kagylók, üvegszilánkok a vízben, illetve a darazsak, kövek a fűben. Ezért azt ajánljuk, a már járni tudó gyerekekre adj fürdőcipőt, gumiszandált, ill. a parton papucsot, szandit, megelőzve ezzel a sérüléseket. A kiépített strandon is biztonságosabb, ha nem mezítláb szaladgálnak a kicsik a csúszós burkolaton, ezért a papucs, kis gumicipő használata itt is ajánlott, még akkor is, ha iszonyú macerásnak tűnik a négy láb ki- és bebújtatása naponta tízszer.

 

4. tipp: Gondold végig, hová viszed őket fürdeni!

A jó vízminőség szintén nagyon fontos szempont, ha gyerekekkel indulsz strandolni, hiszen a sok ember és a felmelegedett víz miatt mindenféle fertőzést lehet összeszedni mind a természetes, mind a kiépített strandokon. Érdemes előre tájékozódni a víz aktuális minőségéről az ÁNTSZ oldalán, ugyanis a dolgozóik rendszeresen mintát vesznek az ország fürdőhelyeinek vizeiből.
Megelőzheted a gombás fertőzéseket azzal is, ha komolyan veszed a fürdés előtti és utáni zuhanyzást, ha a vizes fürdőruhát, fürdőpelust a parton szárazra cseréled, és ha papucsot használtok a strandon. Persze nem könnyű a kicsiknek megmagyarázni, miért nem ihatnak a pancsoló vízből, de azért ezt is próbáld elkerülni, mert ezzel sok fertőzésnek elejét veheted.

 

5. tipp: Igyatok eleget!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, hiszen a forróságban az ember teste párologtatással hűti magát, aminek következtében nagyon sok folyadékot vesztünk, és ezt pótolni kell. Ez a gyerekeknél kifejezetten fontos, mert ők sokkal hamarabb eljuthatnak a kiszáradás állapotába. Az anyatejes csecsemőket többször is lehet ilyenkor szoptatni, a nagyobbaknak pedig babavíz, vagy forralt és lehűtött vizet ajánlatos adni, viszont a cukros italok kerülendők. Ha már nagyobbak az ikrek, mindenképp vigyél nekik a strandra kulacsban vizet, lehetőleg külön-külön, hogy lásd, melyik, mennyit ivott. A mennyiséget illetően a legtöbb szakember kb. 1,5 dl folyadékot ajánl kilónként összesen, tehát az ételből és az italból kell ennyi folyadékot bevinni egy nap.

 

+ 1 tipp: Készítsd fel őket arra az esetre, ha esetleg elvesznének!

Sajnos bármennyire is igyekszünk odafigyelni, bárkivel előfordulhat, hogy egy zsúfolt strandon elveszik a kicsi – főleg, ha egyszerre két, három, vagy még több gyerekre kell odafigyelnünk egyedül. Fontos, hogy erre az esetre is felkészüljünk, és a gyerekeket is felkészítsük rá. Már azelőtt beszélgetni kell velük erről, mielőtt a strandra mennénk, de persze megijeszteni nem kell őket. Figyelmeztesd őket arra, hogy ha esetleg elvesznek, maradjanak egy helyben, úgy könnyebb megtalálni őket. Kis idő után pedig kérjenek segítséget egy felnőttől, lehetőleg a strand dolgozóitól vagy gyermekes családtól. Te magad is próbálj felkészülni erre a helyzetre lelkileg! Próbálj higgadt maradni, és ha sehol nem látod a közelben a gyereket, mielőbb kérj segítséget a strand dolgozóitól. Amíg keresed a kicsit, bízd a többi gyereket a párodra, vagy akivel a strandra érkeztél, és közben figyelj a hangos bemondóra, hátha megtalálták közben. A legtöbb esetben kis időn belül elő szoktak kerülni a gyerekek, így ha megtalálod, bármennyire is ideges vagy, ne szidd meg, mert valószínűleg ő még jobban megijedt, mint te.

 

Biztonságos strandolást, jó hűsölést kívánunk mindenkinek!

 

Figyelem! Az itt leírtak kényelmesebbé tehetik a strandolást, de nem létezik teljesen biztonságos megoldás. Mindig szükség van a szülői felügyeletre!

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top