Sulikezdés ikrekkel: együtt vagy külön?

 

 

Ha túl vagytok az ovin, egy újabb ikres nagy kérdést kell eldönteni: közös, vagy külön iskolába kerüljenek a gyerekek. Ahogy a legtöbb megosztó kérdésre, erre sincs egyértelmű recept, hiszen minden ikerpár egyénisége más és más, és érdemes ezt figyelembe venni a döntésnél.

 

Maradjanak együtt?

Ha már az óvodában is egy csoportba jártak, és ez semmilyen problémát nem okozott nekik, akkor nem feltétlenül kell őket még suliban sem szétválasztani. Vannak ugyanis olyan típusú ikrek – főleg a külön neműekre jellemző ez – , akik annyira külön életet képesek élni még egy közösségben is, hogy egy külső szemlélő észre sem veszi, hogy a gyerekek testvérek. Ha az anya megérzése azt súgja, illetve a praktikum is úgy diktálja, és a kiválasztott intézmény elsős tanítónénijének elveivel sem ellenkezik, akkor nyugodtan maradhatnak együtt. Így nem csak egyszerűbb lesz a szülőknek – hiszen egy helyre kell vinni őket minden nap, egyszerre lesznek az iskolai programjaik, – hanem sokszor költséghatékonyabb is, mert nem kell minden tankönyvből kettőt venni. Persze ahogy kisebb korban, itt is figyelnie kell a szülőknek és a pedagógusnak arra, hogy ne hasonlítgassa az ikrek teljesítményét, a jegyeit, mert ez nagyon rossz hatással lehet rájuk.
A gyerekek összekeverése ahogy az óvodában , úgy az iskolában sem hat pozitívan az önértékelésükre, viszont az egyre határozottabban kialakuló személyiségükkel ezt már könnyebben fel tudják dolgozni, mint óvodás korban. Persze vannak ikerpárok, akik olyan könnyen „feldolgozzák“ az összekeverésüket, hogy időnként vissza is élnek vele, és például egymás helyett felelnek az iskolában. Szerencsére azért túl gyakran erre nem kerül sor (legalább is a szülők bevallása alapján): Az ikerhelyzettel járó pozitívumok és nehézségek című tanulmányából ugyanis az derül ki, hogy az ikrek 23 %-a követ el ilyen diákcsínyt gyakran, viszont több mint a fele, soha sem él vissza a helyzetükkel. (Valamiért nem meglepő, hogy az egypetéjű iker fiúknál sokkal gyakoribb ez a jelenség, mint a lányoknál. ☺ )
Az egész napos együttlét után fontos, hogy otthon legyen saját terük és idejük a gyerekeknek, amikor meghallgatjuk élménybeszámolóikat az aznapi iskolai újdonságokról, hiszen az első év erről szól. Ha közös szobában laknak, akkor is jó, ha van mindkettőnek saját íróasztala, és ha otthon írják a házi feladatot, figyelj rá, hogy ilyenkor se zavarják egymás köreit.

 

Az én fiaim még azt se bírták elviselni, ha nem lehettek padtársak. Persze, mindenki más.– Csáky Brigitta
Én nem szülő vagyok, hanem iker Minket sem választottak szét a húgommal soha, mégis kialakult a külön érdeklődési körünk, baráti társaságunk. Szerintem ez egyen függő.– Müller Lya
Nincs olyan, hogy kell…a gyerek igénye a fontos. Az én gyermekeimet nem is lehetett volna szétválasztani, annyira ragaszkodtak egymás közelségéhez, mindamellett megvolt a saját kis baráti körük az oviban és az iskolában is…– Bodroginé Zsuzsó

 

Egy iskolába, de külön osztályba

Ha mégis úgy érezzük, megérettek már arra, hogy külön-külön is kipróbálják magukat, jó átmenetet képezhet a közös ovis csoport után a közös iskola, de külön osztály. Ebben az esetben egymás közelében maradnak, de mégis külön kisközösségbe kerülnek. Így sokkal könnyebben találnak maguknak saját barátokat, könnyebben illeszkednek be, de a szünetekben, iskolai programokon, a közös tanítókon keresztül mégis van találkozási pont, ami megnyugvást adhat nekik. Nagy előnye ennek a megoldásnak, hogy a szülők nem kerülnek választási helyzetbe ha szülői értekezlet, anyák napja, vagy karácsonyi műsor van, mert egy iskolán belül figyelembe szokták venni a különböző osztályok programjait.

 

Utólag az a tapasztalatom inkább külön kellett volna a suliba.– Kalupkáné Márti
Fiú-lány, 14 évesek. Általános együtt, középsuli külön. Hallani se akartak az “egy osztály”-ról.– Takács Brigitta
Külön. Nálunk teljesen különböző egyéniségek. Állandoan veszekednek, múltkor még az úszáson is összevesztek és verekedtek, úgyhogy nem kérdés a külön választásuk. Mondjuk napközben is találkoznak, de legalább így nyugalom van otthon iskola után.– Hulitza Ági

 

Külön iskola

Vannak azonban olyan típusú ikerpárok, akik még így, külön osztályban is zavarják egymást a szünetben, iskolai kirándulásokon. Nekik érdemesebb a külön iskolát választani, ami ugyan több energiát és időt igényel a szülőktől, de sok konfliktust, problémát előzhetnek meg vele. Akkor is ez lehet az ideális megoldás, ha nagyon eltérőek a gyerekek képességeik, hiszen bármennyire is próbáljuk elkerülni az összehasonlítgatást, ők maguk is szorosabb versenyhelyzetbe kerülnek a közös osztályban, és saját magukat hasonlítgatják folyamatosan a másikhoz. Mivel adott esetben ez folyamatos kudarcot jelenthet az egyiküknek, hosszútávon mindenképp jobb ilyenkor külön intézménybe íratni őket.

 

Mi külön, már második éve. Nekünk szülőknek nehezebb, de nekik jobb.– Zombory Csilla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti idézetek az Ikrekkel az élet… facebook oldaláról származnak, követőink hozzászólásaiból válogattunk.

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top