Tenyérnyi gyerekek

 

Az ikerterhességek csaknem fele koraszüléssel végződik, tehát kb. annyi esélye van, hogy az ikreit váró anyának idő előtt érkeznek a gyermekei, mint annak, hogy ha feldobunk egy érmét, akkor írás lesz. Ez elsőre talán nagyon riasztóan hangzik, ezért nem árt tudni, mi történik a korababákkal, miután megszületnek.

Szuchy Zsuzsanna, rendező három hónapon keresztül forgatott 2013-ban egy kizárólag nőkből álló stábbal a SOTE három koraszülött osztályán, némi bepillantást nyújtva ezzel a magyar koraszülött ellátás helyzetére. A Tenyérnyi gyerekek című dokumentumfilmben hét koraszülött baba (többek között két ikerpár) élete első néhány óráját, napját követhetjük nyomon.

A filmben kendőzetlenül beszélnek a magyar valóságról, a hely-, eszköz- és szakemberhiányról de tanúi lehetünk mindannak az erőfeszítésnek is, amit a kórházi dolgozók ezen körülmények ellenére is nap mint nap véghez visznek ezekért az apróságokért. Az összeállításból az is kiderül, mennyivel jobbak a mai koraszülöttek esélyei, mint 10-20 évvel ezelőtt, és hogy milyen szoros összefüggést mutat egy ország gazdasági helyzete, ill. egy-egy szülő iskolai végzettsége a koraszülések gyakoriságával.

Szuchy Zsuzsanna több mint tíz éve készít dokumentumfilmeket, többek között olyan tabu témákról, mint a bántalmazott nők helyzete (Három nő). A Tenyérnyi gyerek megkapta a Családbarát Médiáért közönségdíját.

 

 

 

 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Oszd meg, ha tetszett Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInPrint this pageEmail this to someone
To Top